Elsősegély

2019.05.23. 11:30

Életeket is mentettek a 48. elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjén

Bármikor és bárhol bekövetkezhet a baj, és a gyorsan érkező segítség ilyenkor bizony életet menthet. Erre láthattunk példákat szerdán az egerszegi Báthory-iskolában, ahol a Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyének megyei döntője zajlott.

Arany Gábor

Verseny közben az MRgency csapatának tagjai (balról): Kamondi Natália, Tóth Anna és Horváth Bíbor Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A karitatív szervezet idén már 48. alkalommal hirdette meg a felmenő rendszerű viadalt, amelynek két területi – zalaegerszegi és nagykanizsai – fordulójából érkeztek az öttagú csapatok a tegnapi fináléra. Az egyik alakulat a Kölcsey gimnázium 18 évnél idősebb tanulóiból verbuválódott. A MRegency névre keresztelt teamet Rozmán Szilvia, az iskola védőnője készítette fel, ennek minőségét jelzi, hogy tavaly bekerültek az országos döntőbe és ott ezüst minősítést szereztek.

Verseny közben az MRgency csapatának tagjai (balról): Kamondi Natália, Tóth Anna és Horváth Bíbor Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ez alkalommal a valódi lábsérülése miatt két mankóval érkezett Kozma Kincső kapitánysága mellett ténykedtek a megyei döntőn a kölcseysek, mégpedig meggyőző magabiztossággal és gyorsasággal.

A versenyzőkre egyébként az elméleti ismereteket firtató két feladat megoldása mellett összesen négy gyakorlati helyszín várt. Ezekben szerepelt gépkocsibaleset négy sérülttel, rosszul sikerült fodrászkodás szembe fújt hajlakkal és ollóval okozott vágott sebbel. De a feltételezés szerint a tantermi kosárlabdázás is elfajult: gerincsérülés, orrcsonttörés, epilepsziás roham, valamint egy zárlatos magnetofon miatt elszenvedett áramütés okozta szívleállás állította kihívás elé a versenyzőket.

Érdeklődésünkre Szukics János, állomásvezető mentőtiszt, az autóbaleseti helyszín értékelője úgy fogalmazott, hogy a versenyzők elméleti felkészültsége megfelelő volt, ám a sérültek ellátásakor kiütközött a rutintalanságuk. Ez kommunikációs hiányosságban nyilvánult meg, illetve bizonyos műveletek sorrendjét felcserélték – tette hozzá.

A megyei döntő gyermek és ifjúsági kategóriájában a keszthelyi Vajda-gimnázium Segítők, illetve Hemoglobin nevű csapata lett a győztes. A felnőtt kategóriában pedig az egerszegi Kölcsey-gimnázium MRgency csapata szerepelhet az országos döntőben. Ezt szeptember 14–16-án Zalaegerszegen rendezik meg, a verseny történetében először a zalai megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában