Elsősegélynyújtó verseny

2019.04.11. 07:00

Szimulált baleseti helyzetekben is bizonyították tudásukat az egerszegi Kölcseyben

Életmentő beavatkozások közben is zavartalanul folyt az oktatás szerdán délelőtt a Kölcsey-­gimnáziumban, ahol a területi vöröskeresztes elsősegélynyújtó versenyt rendezték meg.

Arany Gábor

A sérültet, Nátrán Dórát Karsai Kristóf és László Laura (Liszt-iskola) látja el Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Több évtizedes múltra tekint vissza a megmérettetés, hiszen 48. alkalommal hirdették meg idén az országos versenyt. Preisz Péter, a karitatív szervezet megyei elsősegélynyújtó koordinátora érdeklődésünkre elmondta, hogy ez alkalommal is három korosztályban (gyermek, ifjúsági, felnőtt) 12 ötfős, zalaegerszegi és keszthelyi csapat mérte össze tudását. Két elméleti fordulóban az elsősegélynyújtási ismeretekről adtak a számot, illetve a vöröskereszt történetét firtató kérdésekre feleltek a versenyzők. Ezután négy szimulált baleseti szituációban kellett rátermettségüket bizonyítani: csonttörés, vérzés, eszméletvesztés, epilepsziás roham, szívleállás szerepelt a megoldandó feladatok között.

A sérültet, Nátrán Dórát Karsai Kristóf és László Laura (Liszt-iskola) látja el Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ottjártunkkor az egyik helyszínen a versenyen most még vendégként szereplő legfiatalabb csapat, a Liszt-iskola hatodikos diákjai épp két sérültet, lábtörést, eszméletvesztést, illetve orrtörést láttak el. A csapat vezetője, Karsai Kristóf elmondta: a múlt év végén verbuválódtak össze, mert úgy gondolták, hasznos megtanulni, miként lehet segíteni a bajban másokon.

A verseny megyei fordulóját május 22-én rendezik meg. Erre a keszthelyi Vajda-gimnázium Segítők (gyermek), illetve Hemoglobin (ifjúsági), valamint a Kölcsey-gimnázium MRgency (felnőtt) nevű csapata jutott be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában