SÉTA

2019.04.09. 10:00

Re-AKCIÓ a suliban, bűnmegelőzési nap

Március 28-án zajlott a ZSZC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában a bűnmegelőzési nap.

ZSzC Széchenyi Zalaegerszeg

Szimulációs jelenetek mutatták be a bűnüldözők munkáját Fotó: Széchenyi

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács iskolákat bevonva szólít meg több célcsoportot (diákokat, pedagógusokat, szülőket). Az interaktív, komplex módszereket használó, tapasztalatszerzésre építő rendezvény az életből merített szituációkon keresztül ad át prevenciós ismereteket.

A projekt négy elemből áll. Az alapozás/ráhangolódás blokkban minden osztály két foglalkozáson vehetett részt. Az internet veszélyeire figyelmeztető órán tapasztalhattuk, ha nem figyelünk a titkosításra, akkor vadidegenek könnyen és gyorsan megtudhatnak rólunk mindent. A felelős állattartás a megszaporodó állatkínzásokra, kutyatámadásokra hívta fel a figyelmet, bemutatva, hogy segíthetünk a szerencsétlen állatoknak. Az elsősegélynyújtás gyakorlatában a balesetekkel kapcsolatos tennivalókat, az újraélesztést gyakorolhattuk. Az önvédelmi foglalkozáson arról tájékozódhattunk, hogyan ne váljunk áldozattá, hogyan háríthatjuk el a támadásokat. A Börtönvilág című óra borzongatóan valószerű képet adott arról, milyen egy fiatalkorúnak a zárkabeli élet. A vagyonvédelem hasznos információkkal szolgált értékeink megóvásának biztos módszereiről.

A tantermi foglalkozások után a rendezvény az iskola sportpályáján folytatódott. Szakmai bemutatókat láthattunk. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tonfa Szakosztálya intézkedéstaktikai és önvédelmi technikákat mutatott be, olyan volt, mint egy jól megkoreografált balett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság BTO Bűnügyi Kutyavezetői Alosztálya tökéletesen fegyelmezett rendőrkutyákkal bűvölt el bennünket. A szituációs gyakorlatokon a kábítószer, a garázdaság, a túszejtés, a rongálás, a rablás, a hivatalos személy elleni erőszak változatos helyzetekben, látványosan jelent meg előttünk a rendészeti szakközépiskolások segítségével, néhányunk szenvedő alanya/elkövetője is lehetett a bűncselekményeknek.

Szimulációs jelenetek mutatták be a bűnüldözők munkáját Fotó: Széchenyi

A sportpálya sarkában egy cella elevenedett meg, egy 10.-es társunk saját bőrén tapasztalhatta meg a kemény körülményeket: a rabruha érintését, a bilincset a csuklóján, a zárkatárs lökdösődését, a börtönőrök intézkedését – megszeppent.

A záró blokkban egy balesetet szimuláltak. A részeg sofőr karambolozott, a gyalogos meghalt, az utasát a tűzoltók vágták ki a roncsból. Mentők, rendőrök. polgárőrök, tűzoltók vonultak fel gépjárműveikkel, vetettek be minden technikát, hogy megmentsék a sérülteket. Sajnos, egyiküket már csak hullazsákban vihették el…

Topa Zoltán rendőr őrnagy egy percig nem hagyta lazítani a nézőket, átütő erejű műsorvezetésével tartotta fenn a figyelmünket – noha az időjárás nem volt kegyes hozzánk.

Hasznos ismereteket szereztünk testközelből, köszönjük Császár Éva címzetes rendőr századosnak, intézményünk bűnmegelőzési tanácsadójának, hogy elhozta hozzánk ezt a programot.

(A cikk a diákok élménybeszámolói alapján készült összeállítás.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában