Utolsó pillanatban jött az éltető eső

2019.04.18. 07:00

Megyeszerte vetik a kukoricát és a napraforgót

Életmentő esőnek számított a múlt héten Zalában is lehullott csapadék. Az országban a szárazság miatt mintegy egymillió tonnával fog csökkenni az őszi kalászosok termése, Zala megyében sem lehet már elkerülni a terméskiesést, de nem lesz akkora mértékű, mint az Alföldön. Ugyanakkor jól jött az eső a megkezdett kukoricavetésnek.

Hajdu Péter

Zalatárnok határában, egy 25 hektáros területen indul a vetés. Hajmási László nehézgépkezelő a vetőgép tartályait ellenőrzi indulás előtt.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Jól jött az eső

Mint megtudtuk, a megyében már sokan elvetették a kukoricát, főleg a kisebb területen gazdálkodók közül, de a munka nagy része ezekben a napokban indult be. – Zala megye középső részén 16-20 milliméter eső esett a közelmúltban, két, két és fél nap alatt. Nagyon kedvező volt, hogy lassan jött, kevés széllel, közben lehűlt a levegő, a csendes eső mind hasznosult, beivódott a talajba.

Zalatárnok határában, egy 25 hektáros területen indul a vetés. Hajmási László nehézgépkezelő a vetőgép tartályait ellenőrzi indulás előtt. Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Átázott az a talajréteg, amibe a mag kerül a most megkezdett kukoricavetések során – mondta Balogh Rudolf, a baki Agrocentrum vezetője. A szakember elmondta, hogy az őszi kalászosok és a repce esetében is lejutott a gyökérzónáig az éltető víz. – A szántóföldi növénytermesztés számára ez már egy kicsit több volt az életmentésnél. A repce oldalelágazásai is növekedésnek tudtak indulni ennek a kis csapadéknak a hatására, most már valószínű, hogy a repce esetében megtörténik a kellő mennyiségű virágképződés. Voltak olyan gazdálkodók, akik a múlt heti és azt megelőző kisebb eső között nekiálltak kukoricát vagy napraforgót vetni.

Fotó: MW grafika

Várható kiesés a szárazság miatt, de mérsékeltebb lesz

Ők voltak kevesebben, a gazdálkodók többsége úgy tartja, hogy a jól felmelegedett talajban, amelyben nedvesség is van, gyorsabban kikel a mag, és utoléri a többit. Érdeklődésünkre Balogh Rudolf elmondta, hogy a téli, kora tavaszi szárazság már óhatatlanul terméscsökkenést eredményez az őszi vetésű kalászosok esetében. – Zala megyében kicsit mérsékeltebb lesz a kiesés, de itt is vannak homokosabb talajok, ott a csapadékhiány miatt már száradni kezdtek a kikelt gabona alsó levelei. Zalában csak lokálisan, táblaszinten jelentek meg az eddigi szárazság tünetei. Az ilyen helyeken gyengébb a kalászos növények bokrosodása, kevesebb lesz a kalászok száma. Olyan mértékű terméskieséssel azért nem kell számolni, mint más megyékben, főleg az Alföldön – mondta végül az Agrocentrum vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában