Marad a könnyedebb stílus

2019.04.05. 14:00

Klasszikus kabaréjeleneteket is bemutatnak a csesztregi színjátszók

Idén sem egyetlen, egész estés színdarabbal, hanem négy rövidebb jelenettel készül aktuális bemutatójára a Csesztregi Színjátszókör.

Gyuricza Ferenc

Bedő Róbert a szintén alapító tag Miholics Istvánné társaságában az egyik próbán Fotó: a szerző

A darabválasztáson és az olvasópróbákon már túljutottak, jelenleg a színpadi próbák zajlanak, de egyelőre szigorúan zárt ajtók mögött. Bedő Róbert, a színjátszókör vezetője azt mondja, április 27-re tervezik a bemutatót, s szeretnék meglepni a műsoraik után évről évre igen élénk érdeklődést mutató helybélieket, és a környező településeken élőket.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan a könnyedebb stílust céloztuk meg, azaz bohózatokból, kabarétréfákból válogattunk – mondta Bedő Róbert. – A darabok közül kettő klasszikus kabaré, azaz a két világháború közti időszakból való, a továbbiak pedig kicsit modernebbek, a ’70-es, ’80-as években íródtak. Amikor Trunkó Barnabás és társai ismét felemelték ezt a műfajt az őt megillető helyre.

Bedő Róbert hozzátette: a 11 fős tagságból két meghatározó személy, két hölgy tag ez évben nem tud részt venni a munkában, így ehhez a helyzethez kellett igazodniuk, azaz csökkentett üzemmódban működnek. Ez egyrészt az előadás időtartamára értendő, mellette pedig úgy kellett a darabokat válogatniuk, hogy azokban kevesebb legyen a női szereplő. Bedő Róbert azt mondja, a feladatot sikeresen teljesítették, a műsorban mind a kilenc aktív tagnak testhez­álló szerep jutott. Nem volt egyszerű a feladat, hiszen a 27 éves működésük alatt alaposan kimerítették már a hazai kabaréirodalom tárházát, az elmúlt évek során számos ismert és közkedvelt darabot műsorra tűztek, de olyan vígjáték is akadt, amit két külön évadban is játszottak.

Bedő Róbert a szintén alapító tag Miholics Istvánné társaságában az egyik próbán Fotó: a szerző

– Némi nehézséget okoz az is, hogy az igazán fiatal korosztályt jelenleg nem igazán vonzza az amatőr színjátszás – folytatta a csoportvezető. – Ugyan az utánpótlásunk biztosított, tavaly és tavalyelőtt is érkeztek hozzánk új tagok, de nem a 18–20 éves korosztályból. Talán valamikor ez is változik majd.

A hónap végén bemutatásra kerülő darabok rendezője ezúttal is Szűcs István, a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója, akivel heti két alkalommal próbálnak a csesztregi színjátszók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában