Idén is vár mindenkit a fürdőváros

2019.04.25. 07:00

Hamarosan itt a Boldog Békeidők Hévíze – Időutazás a békeidős boldogságba

Tisztelegni a várost a világhírnév útján elindító elődök emléke előtt, ápolni és továbbvinni a generációk óta féltve őrzött hagyományokat, s visszautazva a boldog békeidőkbe, pár önfeledt órát együtt tölteni – ez mind-mind célja a település jövő szerdán startoló nagyrendezvényének.

Varga Lívia

Papp Gábor a kezdetektől, idestova nyolc esztendeje adja arcát a rendezvényhez Fotó: ZH Archívum

– Hévíz alapvetően négy évszakos turisztikai célpont, de természetesen ebben is vannak azért hullámzások, emiatt szüksége van a városnak olyan neves és nívós s ma már hagyományos rendezvényekre, amelyek miatt érdemes a vendégeknek ideutazni hozzánk. Az idén már kilencedik alkalommal megrendezett békeidős program egyértelműen ilyen – szögezi le Papp Gábor polgármester. – Bár Hévízt Magyarországon vélhetően mindenki ismeri, sokak érdeklődésének középpontjába e rendezvény miatt került a város. Számukra fontos, hogy a gyógyvíz, a rekreáció és a pihenés mellett aktív kulturális élményt is kapjanak. Ily’ módon a program megszólított, megszólít egy új vendégkört is.

A ma már nemzetközi hírű rendezvény persze nem csak a belföldi turisták körében népszerű, értik, értékelik, szeretik és várják a külföldiek is – nemcsak a felvonulást, hanem a különféle kísérőprogramokat is. Kimaradni senki nem szeretne belőle, a városban működő szolgáltatók, szállodák, éttermek, kávézók, kisebb-nagyobb üzletek és természetesen a városi intézmények, köztük a múzeum és a filmszínház a kezdetektől szívesen kapcsolódik hozzá – akár úgy is, hogy ezekben a napokban békebeli hangulattal, korabeli ruhákban és menükkel fogadják a hozzájuk betérőket, emellett a Fontana moziban futó válogatott filmek is segítik a korszellemre való ráhangolódást.

Papp Gábor a kezdetektől, idestova nyolc esztendeje adja arcát a rendezvényhez Fotó: ZH Archívum

– Turisztikai jelentősége mellett a Boldog Békeidők Hévíze fontos küldetést is teljesít: ezzel a programmal tisztelgünk ugyanis elődeink munkája s a korszak vívmányai előtt, hiszen a modern fürdőkultúra megalapozásával városunk ekkor indult el a világhírnév útján – folytatja Papp Gábor. –A hagyományokat pedig élővé kell tenni s életben tartani.

A nagyrendezvényre az önkormányzat és intézményei már jó ideje gőzerővel készülnek: a Gamesz például a nagytakarítás mellett a felvonulás hátterét képező csodás virágágyakat szolgáltatja rendre minden esztendőben. S a dolgozók, legyen szó a polgármesteri hivatalról, az idősek otthonáról vagy a szervező művelődési központról, természetesen idén is korabeli ruhát öltenek és részt vesz

nek a felvonuláson, sokan családjukkal együtt. Nem egy példa volt rá az elmúlt esztendőkben, hogy a vonakodó édesapát hercegnőnek öltözött leánykái lelkesedése ragadta magával, s tette a program feltétlen hívévé. Papp Gábor a kezdetektől, idestova nyolc esztendeje adja arcát a rendezvényhez, a kezdetek óta ő vezeti a felvonulást. S nem lesz ez másként idén sem. – Hévíz fénykorának ilyen formában való felidézése számomra is jó érzés, hiszen családom generációk óta itt él és különböző területeken dolgozik a városért – jegyzi meg a polgármester. Mint mondja, a rendezvény sikere mögött rendkívül sok munka és anyagi áldozat van. Ám, ha a résztvevőket sikerül visszarepíteni a boldog békeidőkbe, az minden fáradtságot megér. Papp Gábor kiemeli: a városban most zajló és a következő időszakra tervezett infrastrukturális fejlesztések hatással lesznek Hévíz programkínálatára is.

– Évekkel ezelőtt fontos célként tűztük ki, hogy a modern kor igényeinek, elvárásainak megfelelő belvárost alakítsunk ki, s köszönhetően a kormányzati támogatásnak és a hévíziek türelmének, kitartásának, mostanra komoly eredményeket sikerült elérnünk. A folyamat a Széchenyi utca és a nagyparkoló hamarosan záruló, összesen mintegy 1,5 milliárd forintból megvalósuló teljes rekonstrukciójával indult el, de itt nem állunk meg: új sport- és rendezvénycsarnok épül, s hamarosan a termelői piac és a Deák tér felújításával folytatjuk a sort. Utóbbi beruházás keretében egy újabb nagy álom valósul meg, kiköltöztetjük a távolsági autóbusz-pályaudvart a városhatáron kívülre, konkrét és átvitt értelemben is megnyitva a teret az új rendezvények előtt. Terveink szerint ugyanis a nagyberuházások zárultával, előreláthatóan 2020 végén, a megújuló arculathoz igazítva újraszabjuk már hagyományos programjainkat és újakat is indítunk, hiszen a hévízi brandet, aminek kialakításán, formálásán évek óta dolgozunk, időről időre meg kell újítani – hangsúlyozza a polgármester.

Ennek a megújulásnak fontos része és feltétele a HévízBalaton Airport fejlesztése, modernizálása is, jegyzi meg a városvezető, hiszen újabb desztinációkat, új vendégköröket kívánnak megcélozni s még több turistát, gyógyulni vágyót a térségbe csábítani, amivel párhuzamosan, magánberuházások révén, nő a magasabb kategóriás szálláshelyek száma is Hévízen. A sármelléki nemzetközi repülőtér fejlesztése 3 év alatt, több szakaszban, nettó 6,6 milliárd forintból valósul meg, és várhatóan még idén elindul.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában