SÉTA

2019.04.02. 07:00

Fenntarthatósági témahetet rendeztek a Kölcsey-gimnáziumban

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket.

Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a súlyos veszélyek fenyegetik Földünket, melyeken csak mi változtathatunk, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a gyerekek a téma fontosságát. Ezért iskolánkban, a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is megrendezték a Fenntarthatósági Témahetet.

A program főszervezője és a projektvezető Boncz Dániel tanár úr, aki különböző inte­raktív és kreatív foglalkozások keretein belül ismertette a fenntarthatóság fontosságát. A projekt 6 kiemelt téma köré csoportosult, melyek az alábbiak: a fenntarthatóság fogalma, az okosváros, a passzív ház, a dolgok internete, az ökológiai lábnyom és a megú­juló energiaforrások. A 7. évfolyam diákjai ezekből a témákból plakátokat készítettek, míg a 8. évfolyam tanulói március 22-én, csütörtökön a 6–7. órában egy fenntarthatósági mini konferencia keretében prezentációkat mutattak be, 20 kiselőadást készítettek pármunkában, amelyek közül csak a legjobb hatot mutatták be. A konferencia jól sikerült, számos ismerettel gazdagodtak a diákok, ezt ellenőrizték is, hisz az előadások végén egy kahoot internetes kvíz segítségével tesztelték a figyelmüket. A kvíz során a párokban dolgozó diákok egy-egy tablet segítségével válaszolhattak a kérdésekre. A legjobb előadásokat és a kvíz nyertesét természetesen biológia ötössel jutalmazták.

Emellett az aulában található információs táblákon látható volt többek között egy angol nyelvű képregény formájában az ENSZ 17 fenntartható célkitűzése, illetve a 7. évfolyam által készített plakátok, valamint a figyelmünket a környezetvédelem fontosságára felhívó képek. Mindezek mellett a diákok megmérhették saját ökológiai lábnyomukat is, hogy megtudják, mennyire környezettudatosak. Több mint 120 tanuló vett részt a mérésben! A TeSzedd szemétszedési akcióban iskolánk környezetét is szebbé és tisztábbá tették a 7–8. évfolyam diákjai, hiszen összesen nyolc zsák hulladékot szedtek össze.

A tanulók az összegyűjtött hulladékkal, balra tanáruk, Boncz Dániel Fotó: Kölcsey-gimnázium

Bízunk benne, hogy a témahét alatt megszerzett tudást és tapasztalatokat a jövőben, gyakorlatban is hasznosítani fogják, így biztosítják az egészséges környezetet és a hatékony gazdaságot a következő generáció számára.

A diákok önálló kezdeményezései nemzetközi szinten is megfigyelhetők, hisz március idusán azért tüntettek a diákok szerte a világon, hogy a kormányok tekintsék egyik legfontosabb feladatuknak a klímaváltozás elleni küzdelmet. A 16 éves svéd Greta Thunberg indította útjára a klímasztrájk ötletét, amely világméretű mozgalommá vált.

Király Bertilla és Takács Lili, Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Ezek is érdekelhetik