SÉTA

2019.04.02. 11:00

Egy különleges töri óra a Festetics-kastélyban

Rendhagyó történelemórával, valóságos időutazással zártuk a hetet, a 10. A-val a keszthelyi Festetics-kastélyba látogattunk.

A negyedik óra után kisebb-nagyobb csapatokba verődve indultunk a buszmegállóba, de voltak, akik autóval közelítették meg látogatásunk helyszínét. Gyönyörű, napos idő lévén a kastély impozáns kertjében vártuk hogy mindenki megérkezzen. Táskáinktól, kabátjainktól „megszabadulva” vágtunk bele a barokk műremek felfedezésébe. Hargitainé Vári Éva és Tar Ferenc tanár úr kalauzoltak minket végig a termeken, ez idő alatt rengeteg új információt tudtunk meg mind a Festetics családról, mind a kastélyban található megannyi történelmi jelentőségű használati tárgyról és festményről.

A hévízi diákok a kastélyban Fotó: Bibó-gimnázium

Látogatásunk egyik legizgalmasabb része a könyvtár felfedezése volt, pár „bátor” diák felvette az (asztalra kihelyezett) kesztyűt, és a több száz éves könyveket átlapozva megelevenedtek előtte a régmúlt korok irodalmi remekei. A galérián végigsétálva az orvostudománnyal, filozófiával foglalkozó kötetek mellett angol nyelvű gyerekkönyveket is felfedezhettünk. Látogatásunk végéhez közeledve megköszöntük az idegenvezetést, készítettünk egy csoportképet, majd mindenki elindult hazafelé.

Az osztály nevében kijelenthetem, hogy jó volt végre félretenni a tankönyveket, és pár óra erejéig nemcsak hallgatni, hanem testközelből megtapasztalni történelmünket.

Sződi Andrea

Bibó-gimnázium

Hévíz

Ezek is érdekelhetik