Összefogásra sarkallnak a horgászok

2019.03.12. 17:30

Negyven mázsa ponttyal gazdagodott a napokban a Csónakázó-tó halállománya

Negyven mázsa pontyot telepített a Vasutas Horgász Egyesület a Csónakázó-tóba. A halakat első alkalommal áldotta meg Nagy Vendel címzetes apát, a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosa.

Benedek Bálint

Keserű Tibor halőr egy ponttyal az ölében, miközben Nagy Vendel megáldja azt

Fotó: Szakony Attila

A telepítés hagyományosnak számító műveletét ezúttal Né­meth László, az egyesület elnökének ötlete alapján katolikus áldással pecsételték meg. A ceremónia a vasutas horgászok vezetője szerint a halakon keresztül a horgászoknak is szólt, hiszen számukra a jó fogás is nagyon fontos.

– Utóbbival azonban még várniuk kell, hiszen március 13-ig tilalom van érvényben – folytatta Németh László. – A nyurga- és a tükörpontyok a miklósfai Mórichelyi-halastavakból érkeztek, s kitűnő egészségnek örvendenek, átlagosan kétkilósak. Ősszel 33 mázsa került a Csónakázó-tóba, jelenleg 100-120 mázsa lehet benne. A pontyok telepítésének folyamatosnak kell lennie, hiszen a tó vize kitűnő, szinte ivóvíz minőségű. Ennek egyrészt örülhetünk, hiszen nem kell különféle vegyi anyagokkal tisztítani, de bánkódhatunk is, mivel ilyen körülmények között, tápanyag híján, a növényevő halak képtelenek szaporodni. A harcsák tófenék-lakókként viszont jól élnek, van táplálék számukra a tóban, ahogy a keszegek is, a süllők csak kis mértékben szaporodnak – mondta az elnök, hozzátéve: várhatóan áprilisban még közel 50 ezer 3-5 centis csukával gazdagítják az állományt a tóban. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel április végén ismét megrendezik a négynapos, nagy halfogó versenyt, melyre a tavalyit túlszárnyalva 21 csapat nevezett.

Keserű Tibor halőr egy ponttyal az ölében, miközben Nagy Vendel megáldja azt
Fotó: Szakony Attila

A szakmai szempontjából fontos eseményre a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnökhelyettese, Kővári Tibor is eljött. Mint elmondta: a kanizsai tó halállományának minősége a balatoniéval vetekszik. Az országos versenyeken eddig mindenki a kitűnő sporthorgász-víz jelzővel illette, ami óriási elismerésnek számít. Nemzetközi szinten is megállja a helyét.

– Ám hiába beszélünk szuperlatívuszokban a tóról, amikor nyílt titok, hogy a kanizsai horgászegyesületek között nincs béke – folytatta. – Ezt végre helyre kellene állítani, szeretnék mindenkit összefogásra sarkallni, hiszen együtt dolgozva számos lehetőség vár még kiaknázásra.

A telepítés folyamatát Tóth Nándor alpolgármester is megnézte. Szerinte a Csónakázó-tó a környék legszebbje, s szerencsére a horgászok mellett a kajakosok és a modellhajó-versenyzők szintén előszeretettel használják.

– A városlakók körében is kedvelt, sokan kirándulnak a partján – tette hozzá. – A közeljövőben terveink szerint még vonzóbbá tesszük a környéket, egy év múlva például körbe lehet gyalogolni. Várhatóan még idén megtörténik a Majális út rendbetétele, aszfaltozása, de gondolkozunk világítás-fejlesztésben is. Ugyancsak idén csónakokat, vízibicikliket vásárolunk, hogy valóban lehessen annak a tevékenységnek hódolni, amiről a tó a nevét kapta…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában