Jéggel, faggyal, hideggel és meleggel is küzdöttek

2019.03.04. 10:00

Borminősítő Bázakerettyén

A gazdák ünnepe a borminősítő, az a rendezvény, ahol megméretik a boraikat – mondta a szombati bázakerettyei esemény kapcsán Liviczki Tibor, a zsűri egyik tagja. Emiatt szerinte elvárható lenne, ha a termelők nagyobb számban vennének részt a versenyen, illetve az azt követő eredményhirdetésen is.

Gyuricza Ferenc

Kele Attila (balról), Simon Zoltán, Fülöp Csaba, Liviczki Tibor és Iványi László az eredményhirdetést követően

Fotó: Gyuricza Ferenc

A borminősítő iránt ez évben ugyanis csökkent az érdeklődés, mindössze 18 minta került a bíráló grémium elé. Iványi László polgármester szerint ennek nemcsak az volt oka, hogy az elmúlt évben túl szigorúan értékelték a borokat, de az is közrejátszott benne, hogy azok a gazdák, akik rendre több mintával is neveztek, most csak egy-egy borral vettek részt a versenyen.

Kele Attila (balról), Simon Zoltán, Fülöp Csaba, Liviczki Tibor és Iványi László az eredményhirdetést
követően Fotó: Gyuricza Ferenc

A 18 minta közül három kapott arany, öt ezüst és hét bronz minősítést, míg három készítőjének munkáját oklevéllel ismerték el. A falu bora címmel Fülöp Csaba szürkebarátját jutalmazták, a legjobb vörösbornak Kele Attila zweigeltjét tartotta a zsűri, a közönségdíjas pedig Iványi László szürke­barátja lett.

A zsűri elnöke, Simon Zoltán szerint bár a szürkebarátnak kedvezett a 2018-as év, termelői szempontból amúgy nehéz esztendő volt a tavalyi. Jéggel és faggyal, hideg időjárással és kánikulai hőséggel egyaránt meg kellett küzdeniük a gazdáknak. Február közepétől április elejéig a hideg hátráltatta a szőlő fejlődését, aztán a rengeteg csapadék miatt túl gyorsan indultak meg a hajtások, nehéz volt kordában tartani a szőlőt. A nyári forróság miatt pedig hirtelen lett magas a cukorfok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában