Madárgyűrűzés

2019.02.04. 12:00

Tavaly jóval kevesebb volt az énekesmadár Zalában

Gyermekzsivajtól volt hangos szombaton a botfai Erdődy–Hüvös-kastély parkja, ahol immár tizedik éve fogadják madárgyűrűzésen az érdeklődőket.

Fincza Zsuzsa

Mikolás Bendegúz, aki két testvérével és szüleivel Salomvárról érkezett, tenyerébe kapja a parányi ökörszemet Zalai Bélától Fotó: FZS

Zalai Béla zoológus elsőként két nádi sármányt mutatott be lajstromba vétel előtt a szépszámú, gyerekekből és szülőkből álló madárbarát társaságnak. A tollas jószágokat a Válicka partján felállított hálóval fogták.

Mikolás Bendegúz, aki két testvérével és szüleivel Salomvárról érkezett,
tenyerébe kapja a parányi ökörszemet Zalai Bélától Fotó: FZS

– 2018-ban több mint 50 százalékkal kevesebb madarat sikerült befognunk és meg­gyűrűznünk, mint az előző években, időszakonként valóságos „madárvákuum” alakult ki – tájékoztatott a szomorú statisztikáról dr. Illyés Zoltán biológus, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője. – Ez a nyárra is igaz volt, ráadásul a megfigyelt kis teremtmények rendkívül soványak voltak, ezért is jók a gyűrűzések, hogy kiderüljön, ha baj van. Az ok? A mezőgazdasági vegyszerezések, a felelőtlen kémiai szúnyogirtás. És sok a madárkoszton élő kóbor macska is.

Szombaton nem kellett csalódni a madarászoknak: 16 kis szárnyas került a hálóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában