Az oklevél megszerzése komoly előrelépés

2019.02.27. 09:00

Bírák lettek a kanizsai Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai

A Pálinka Nemzeti Tanács közreműködésével a közelmúltban pálinka és törkölypálinka érzékszervi bíráló oklevelet szerzett a kanizsai Pannónia Pálinkakultúra Egyesület három tagja.

Benedek Bálint

A kanizsai Gazdag Attila és Tóth István mellett az egyesület sarródi tagja, Bakó Gyula 80 órás képzés keretében sajátíthatta el a pálinka érzékszervi bírálatának szakmai fogásait, s ezzel felkészültté vált arra, hogy érzékszervi bírálóként országos versenyeken vehessen részt.

– Szerteágazó ismeret­anyaggal vérteztek fel bennünket a képzés során – fogalmazott Gazdag Attila, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke. – A somlóvásárhelyi kép­zésen szó esett arról, hogy bizonyos szabályok alapján miként kell vizsgálni a szóban forgó pálinkát, az adott fajtájú gyümölcs épp milyen karakterű. Ezen túlmenően a bírálati módszer fejlesztése, elsajátítása is szerepelt a tananyagban.

Tóth István, Gazdag Attila és Bakó Gyula Fotó: ZH Archívum

A résztvevők a Pálinka Nemzeti Tanács két szaktekintélyétől, Krizl Edittől és Béli Gézától sajátíthatták el a tananyagot. A képzés során több dunántúli külső helyszínt is meglátogattak, főleg kereskedelmi pálinkafőzők mindennapjaiba kaptak betekintést.

– Ez idő alatt közel háromszáz tétel pálinkát vizsgáltunk meg a lehető legalaposabban – folytatta Gazdag Attila. – A pohár formájától az ital jellegzetes karakterén át az értékelés pontos megfogalmazásáig részletes oktatásban részesültünk. Az eddigi tudásunkat komoly ismeretanyaggal gazdagítottuk, hiszen olyan párlatokat is kóstoltunk, amelyekkel nem gyakran találkozunk. A vizsga több részből állt, főleg az érzékszerveink kerültek a középpontba: öt különféle pálinkát az előzetesen megtanult módszer szerint bíráltunk, ezután néhányat pusztán az illata alapján kellett részletesen, fajtára lebontva meghatározni, de a jelenlegi törvényi szabályozásról is szó esett.

Gazdag Attila, Tóth István és Bakó Gyula a megszerzett oklevéllel a tanács által nyilvántartott pálinka érzékszervi bírálók névsorába került. Bármilyen hazai, kereskedelmi főzde viadalán szerepelhetnek, így a jövőben többek között részt vehetnek az ország legjobb pálinkájának kiválasztásában is. A kanizsai egyesület számára komoly előrelépés, hogy tagjai szakértőkké váltak, ez számukra felér egy fontos elismeréssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában