Ünnepség

2019.01.31. 07:00

Vince-nap alkalmából vesszőt szenteltek és bort kóstoltak Tótszentmártonon

A közelmúltban a Kálmán hegyen a Vino Vlasics Borpincénél tartotta hagyományos Vince-napi ünnepségét a helyi „Szent Márton” Borbarát Egyesület.

Benedek Bálint

A „Szent Márton” Borbarát Egyesület a Da Bibere Borlovagrend tagjaival a tótszentmártoni Kálmán-hegyen tartotta a Vince-napi szőlővessző szentelését

Fotó: ZH Archívum

Az eseményen a zalai Da Bibere Borlovagrend, a letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztő Egyesület, a Miklósfai Kertbarátkör, valamint a horvát vendégek is részt vettek. A vendéglátó borbarát egyesület elnöke, Vlasics Lajos köszöntőjében méltatta Szent Vincét, a szőlészek, borászok patrónusát.

A „Szent Márton” Borbarát Egyesület a Da Bibere Borlovagrend tagjaival a tótszentmártoni Kálmán-hegyen tartotta a Vince-napi szőlővessző szentelését Fotó: ZH Archívum

A szentelési ceremóniát Gulyás László, a helyi kulturális egyesület fogadott „püspöke” és Prémecz Ferenc „ministráns” végezte a horvátországi Križevci (Kőrös) hagyományok alapján, horvát nyelven. A Vince-vesszőt a vendéglátó pince részéről Kékesiné Vlasics Viktória metszette a Rajnai rizling tőkéről. Ezután – szokás szerint – a résztvevők a kordonra aggatták a kolbászokat, a szalonnát és a disznósajtot, majd megöntözték borral a tőkéket.

A programban fellépett a helyi kulturális egyesület kórusa a hodošani Graba band tamburazenekar kíséretében. Ezután a társaság felkerekedett, és tamburazene kísérettel Megyeri István és Mihovics István pincéjében különféle borokat kóstolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában