Képzeletbeli űrutazás, holdbemutató, százéves jubileum

2019.01.09. 07:00

Nemzetközi csillagászati programsorozatot szerveznek, zalai vonatkozásokkal

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) idén lett százéves. Ebből az alkalomból 100 óra csillagászat címmel nemzetközi programsorozatot szerveznek, melynek lesznek zalai vonatkozásai is.

Varga Andor

Fotó: pixabay.com

Ezen a héten rögtön kettő. Csütörtökön (január 10.) 16 órai kezdettel a TIT Öveges Egyesület zalaegerszegi termében (Dísz tér 7., 2. emelet, 239-es ajtó) Utazás a Naprendszerben és azon is túl címmel tart előadást Bánfalvi Péter amatőrcsillagász. A sok-sok diával és videóbejátszással illusztrált képzeletbeli űrutazás keretében megismerheti a közönség a Naprendszer égitestjeit, a csillagközi tér érdekesebb objektumait és a galaktikus teret.

Szombaton (január 12.) 17 órai kezdettel pedig távcsöves holdbemutató várja az érdeklődőket a megyeszékhelyi Dísz téren. A szakvezetést itt a szervezésben partner Vega Csillagászati Egyesület két tagja, Jandó Attila és fia, Jandó Dániel tartja. Mindkét ismeretterjesztő program ingyenes.

Az IAU egyébként tíz évvel ezelőtt, a csillagászat 2009-es nemzetközi évében rendezett először 100 óra csillagászat címmel programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában