Keszthelyi Növényvédelmi fórum

2019.01.16. 16:00

A puszpángmoly és a dióburok-fúrólégy a kiskertek réme is

A gyakorlat, a tudomány és az oktatás aktualitásai is szóba kerülnek a a Keszthelyi Növényvédelmi fórumom. A Pannon Egyetem Georgikon Kar szakmai tanácskozása szerdán kezdődött, s pénteken ér véget.

Keszey Ágnes

A szakmai tanácskozást színesíti dr. Pintér Csaba fotókiállítása - erről is szólt dr. Takács András

A szerdai nyitónap, a prekonferencia társszervezője egy növényvédőszereket és vetőmagokat forgalmazó cég volt, mely a nap témájául a fenntartható felelős gazdálkodást választotta – erről hallhattak több példát a résztvevők az előadásokon és egy farmlátogatáson tapasztalatokat is szerezhettek. A rendezvényen megemlékeztek két egykori szakember: Hunyadi Károlyról és Sáringer Gyuláról. A növényvédelmi fórum folytatásaként csütörtökön és pénteken az ágazat aktualitásait vitatják meg a szakemberek plenáris és szekcióüléseken.

-A konferencia három fő részből épül fel, ahogy elődeink 29 éve életre hívták. A fő cél a gyakorlat, a tudomány és az oktatás összekapcsolása – bocsájtotta előre dr. Takács András, a PE Georgikon Kar Növényvédelmi Intézetének igazgatója. A szakember kiemelte, hogy a növényvédelemben hangsúlyt fektetnek a biodiverzitás megőrzésére, a környezetkímélő, hatékony növényvédelemre.

A szakmai tanácskozást színesíti dr. Pintér Csaba fotókiállítása – erről is szólt dr. Takács András

-Ezeknek a végkifejlete a biztonságos, egészséges élelmiszer és végeredményként az egészséges emberi élet biztosítása – mert a növényvédelem nélkül ez nem lehetséges. Nem tudunk élelmiszereket és takarmányokat termelni, ha a növényorvosok nem végzik hatékonyan a munkájukat.

A növényvédelem folyamatosan új kihívások elé állítja a szakembereket, hiszen gyakran megjelennek új kórokozók és kártevők és folyamatosan változnak a felhasználható hatóanyagok és szerek.

-Néhány éve jelent meg a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegsége, ami a badacsonyi borvidéken óriási károkat okozott. A karanténintézkédesek célja, hogy megakadályozzuk a kórokozó további elterjedését. De számos új kártevővel találkozhatnak azok is, akiknek csak egy kis kertjük, vagy néhány dísznövényük van. Említhetném a puszpángmolyt, mely szintén néhány éve érkezett és többen döbbenten szembesültek azzal, hogy az otthon óvott, féltett kis bokrukról eltűnik a levél és a elpusztul. Az utóbbi évek egyik jelentős kihívása a dióburok dióburok-fúrólégy megjelenése, ami jelentős veszteségeket okoz a diótermesztésben- sorolta az aktuális kihívásokat dr. Takács András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában