Diákvetélkedő

2018.12.06. 12:00

Zalaegerszegi diákok útban a műszaki világ felé

A műszaki pálya iránt érdeklődő diákok próbálhatták ki magukat szerdán a Munkácsy-középiskolában.

Arany Gábor

Autókereket szerel az Eötvös-iskola csapata (balról): Balogh Áron, Horváth Szabolcs, Cser Szilárd, Antal Dániel Fotó: A szerző

Hegesztettek szimulátoron, menetet vágtak, ördöglakatot készítettek, fajsúlyt mértek, elektromos áramkört állítottak össze, kereket szereltek autón és kerékpáron. Ez csak néhány a gyakorlati feladatok közül, amelyeket az Útban a műszaki világ felé című versenyen kellett megoldani.

Autókereket szerel az Eötvös-iskola csapata: Balogh Áron, Horváth Szabolcs, Cser Szilárd, Antal Dániel Fotó: A szerző

Németh Dezső, a Munkácsy Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola megbízott igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az intézmény gépész munkaközösségének szervezésében, az iparkamara és a szakképzési centrum, valamint több vállalkozás támogatásával rendezték meg második alkalommal a kilencfordulós vetélkedőt a technika iránt érdeklődő 7-8. osztályos általános iskolás tanulóknak. Köztük volt az Eötvös iskolából érkezett nyolcadikos Cser Szilárd is, aki elárulta, hogy az autószerelés után érdeklődik, míg csapat- és egyben osztálytársai még határozatlanok voltak a továbbtanulás irányát illetően.

Idén a versenyre hat városi és környékbeli intézményből 9 négyfős csapat jelentkezett. A műszaki képzést játékosan bemutató vetélkedő elején tíz, elméletet firtató tesztkérdésre válaszoltak a diákok, ezután következett a hét gyakorlati feladat, valamint két bemutató. Utóbbiakon megismerkedhettek a számítógép vezérelte, azaz a CNC forgácsológépekkel, valamint a robottechnika alapjaival is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában