Közel 245 millióból készült el

2018.12.10. 09:00

Átadták a felújított utat Beleznán

A településre vezető bekötőút a közelmúltban a kormány támogatásával mintegy 245 millió forintból újult meg. A szakasz átadóünnepségét szombaton tartották.

Benedek Bálint

Schlemmer Tamás, a Magyar Közút Zrt. osztályvezetője, Mórocz József, a közút megyei igazgatója, Bojtor Róbert plébános, Cseresnyés Péter miniszterhelyettes és Bődör István polgármester avatta fel a szakaszt Fotó: Gergely Szilárd

A beruházásról Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta: a zalai úthálózatot figyelembe véve a beleznai az egyik legrosszabb állapotú volt.

– A 100 milliárd forintos útfelújítási program keretén belül nyílt lehetőség a felújítására – folytatta az igazgató. – A két kilométer hosszú, hat méter széles útszakaszt közel 245 millió forintból készítettük el. Az alapréteg egy új, úgynevezett remix technológiával készült, melyre négy centiméter vastagságú kötőréteg, valamint három és fél centiméteres kopóréteg került. Természetesen a padkát is feltöltöttük, rendeztük, illetve a vízelvezetés is megoldott.

Schlemmer Tamás, a Magyar Közút Zrt. osztályvezetője, Mórocz József, a közút megyei igazgatója, Bojtor Róbert plébános, Cseresnyés Péter miniszterhelyettes és Bődör István polgármester avatta fel a szakaszt Fotó: Gergely Szilárd

Az igazgató hozzátette: még sokáig, minimum 15 évig ilyen jó minőségű lesz az út.

Az ünnepség megnyitóján Bődör István, Belezna polgármestere arra emlékeztetett: kátyúzások folyamatosan zajlottak, de teljes rekonstrukció utoljára körülbelül az 1970-es években lehetett a bekötőúton.

– Ennek fényében egy régen várt beruházás valósult meg – mondta a településvezető. – Laikus szemmel is jól látható és érezhető, hogy olyan minőségű út készült el, amit remélhetőleg még az unokáink is használni fognak. Ez az aszfaltcsík szavatolja a közlekedők biztonságát, s a gyorsabb, kényelmesebb haladását. Bízunk benne, hogy kormányunk a falumegújító program keretében a kistelepülések felé fordulva javítja a jövőben az életszínvonalunkat, s könnyebbé teszi megélhetésünket.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes úgy érzi, a beruházások terén eddig sem szűkölködtek a zalai települések. Belezna például néhány hónapja fejlesztette a gépparkját, melynek segítségével a falu­szépítést könnyítették meg. De a megyében másutt is orvosi rendelők, hivatalok és más közintézmények újultak meg.

– A kormányzat eldöntötte, hogy a Modern városok program mellett a falvakra is kiemelten figyel, a magyar vidékfejlesztésre is koncentrál – tette hozzá a miniszterhelyettes. – A fókuszban az utak vannak, hisz a felújításuk elkerülhetetlen. A magyar négy és öt számjegyű utak hossza körülbelül 23 ezer kilométer, ebből az elmúlt nyolc évben háromezer kilométert tettünk rendbe. Ezért indította el a kormány az útfelújítási programját, amelyben a jövő évben 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Később a teherfuvarosokat érintő útdíjemelésből várhatóan befolyó 30-40 milliárd forint közötti összeget szintén a rossz állapotú útszakaszokra költhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában