A szeretet szolgálata

2018.12.27. 13:00

A Kaposvári Egyházmegye püspöke szentelte szerpappá Koszoru Pétert

Karácsony másnapján a Felsőtemplomban diakónusszentelésre került sor.

Szabó Zsófia

Koszoru Péter diakónus és Varga László megyés püspök Fotó: GSZ

A szentmise keretében Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke szentelte szerpappá, azaz diakónussá Koszoru Péter kacorlaki származású papnövendéket, aki az orvostudományi tanulmányok helyett a teológiát, az Esztergomi Szemináriumot és Rómát választotta.A megyés püspök hangsúlyozta: tiszta és nyitott szív kell ahhoz, hogy az Úr üzenetét mindannyian meghalljuk.

– Az Úristen és üdvözítőnk, Jézus Krisztus segítségével kiválasztjuk Koszoru Péter testvérünket a szerpapság rendjébe. Legyen olyan diakónus és majdan pap, aki hisz a vértanúságban. A Szentlélekkel érdemes jó kapcsolatban lenni. Ő soha nem tolakszik, nem kényszerít rá semmire, ugyanakkor nem is tudjuk „lerázni”. Isten a szívünkbe árasztotta a Szentlelket. Mindannyiunknak, papoknak és püspököknek meg kell tanulnunk figyelni az ő hangjára, mert szüntelenül imádkozik értünk. Ha jó kapcsolatban vagyunk vele, akkor nagyon sokszor hangolódunk rá az ima hullámhosszán. Akik jóban vannak a Szentlélekkel, azokban felizzítja a szenvedélyes szeretet tüzét. Ne féljünk szeretetben élni és elmúlani – fogalmazott Varga László.

Koszoru Péter diakónus és Varga László megyés püspök Fotó: GSZ

A püspök atya kiemelte: egy boldog diakónus, leendő pap a Szentlélek erejével szereti a szegényeket, a betegeket, a peremre jutott embereket.

– Magasztos szolgálatot jelent szerpapnak lenni. Koszoru Péter az oltár szolgája lesz. Hirdeti az evangéliumot, előkészíti az áldozati adományokat és részesíti a híveket az Úr testében és vérében. Feladata lesz, hogy a püspök megbízása alapján erkölcsi buzdításban és hitoktatásban részesítse a hívő és a nem hívő embereket, vezesse a közös imádságot, jelenlétével szentesítse és áldja meg a házasságkötést, szent útravalóval lássa el a haldoklókat és végezze a temetési szertartást. A diakónus szeretetszolgálatot is végez a püspök vagy a helyi lelkipásztor nevében – így Varga László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában