Kiállítás

2018.11.23. 10:00

Mézeskalácsfalu nyílt a lenti könyvtárban

Jancsi és Juliska is rácsodálkozna a városi könyvtárban kedden megnyílt mézeskalácsfalura.

Korosa Titanilla

Őr Ildikó, a mézeskalácsfalu alkotója a karácsonyfa díszítésén igazít Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Őr Ildikó kerkafalvi mézeskalács- és mézespuszedli-készítő nem kevés munkával építette fel a kis települést és kölcsönzött neki téli hangulatot. A 12 házikót fenyőfák veszik körül, a dombon áll a templom, a falu központjában pedig egy adventi díszt találunk.

– Autodidakta módon tanultam meg mézeskalácsot készíteni, amikor kislányommal otthon voltam, s megfogalmazódott a gondolat, hogy csodás dolgokat lehet előállítani ebből a finomságból – szólt a kezdetekről Őr Ildikó. – Kikísérleteztem a legjobb tésztareceptet, ez sikerült, utána jött a többi lépés, a megfelelő írómáz és a díszítés, a minták begyakorlása, s ezeket fejlesztem – mondta.

Őr Ildikó vásárokon, kiállításokon népszerűsíti a mézeskalácsot, minden terméke ehető, nem csak ajándéktárgyak. A kiállítás nyitónapján bemutatóval és kóstolóval is készült. A mézeskalács történetéről is beszélt a kiállító, mint mondta, a cukor elterjedése előtt a mézet használták édesítőnek, a vele készült süteményt az isteneknek áldozatként is felajánlották. Ma is népszerű, különösen ünnepekkor kerül be az ajándékok közé.

Őr Ildikó, a mézeskalácsfalu alkotója a karácsonyfa díszítésén igazít Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A mézeskalácsfalu december 1-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában