Program

2018.11.12. 07:00

Ilyen volt a bodza és tündérkert fesztivál Lentiben

A bodza és az almaecet felhasználásáról és jótékony hatásairól is ismereteket szerezhettek azok, akik részt vettek szombaton a gyógyító bodza pikniken és vasárnap a tündérkert fesztiválon Lentiben.

Korosa Titanilla

Több program is összekapcsolódott az elmúlt hét végén, hiszen a fent felsorolt események mellett vasárnap este Márton-napi ételkóstoló, előtte pedig kulturális műsor is várta a látogatókat a művelődési központban. Az est sztárfellépője Bereczki Zoltán énekes volt.

Mindezt megelőzően szombaton a Garden elnevezésű, határon átnyúló idegenforgalmi projekt keretében bemutatkozott a szlovén csokoládémanufaktúra Moravske Toplicéből, majd a Lengyelné Csondor Katalin gyógynövény- és fűszernövény-termesztő tartott előadást a bodza hasznosításáról, gyógyító hatásairól és bodzás ételeket is kóstolhattak a vendégek.

 

Vasárnap a tündérkertek kerültek előtérbe, Kovács Gyula pórszombati erdész, a tündérkert mozgalom megálmodója és Szarvas József színművész mondták el gondolataikat ezzel kapcsolatban. Kovács Gyula kiemelte: azok után, hogy megtörtént a Kárpát-medencében a régi gyümölcsfajták mentése, jelentős előrelépésre már nincs lehetőség. A saját medesi gyűjteményében mintegy 3 és félezer fajta van elültetve, ezek már teremnek. Feladatának tekinti, hogy azokat az információkat, tudást, amit sikerült összegyűjteni a gyümölcsészet, gasztronómia és a népi gyógyászat terén, megpróbálja megosztani és így örökül hagyni. Emellett az alma- és gyümölcsecet felhasználásáról is hasznos információkkal szolgált. A rendezvény további részében pedig kertészeti előadás és csokoládékóstoló is szerepelt.

A programok ideje alatt helyi termelők, kézművesek vására várta a látogatókat, itt különleges mézeket, lekvárokat, szörpöket, joghurtokat, sajtokat, illetve borokat és lentihegyi fügepálinkát is kóstolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában