Igényelni kell

2018.10.03. 17:30

A családi házak esetében már nem automatizmus a kéményellenőrzés

Január elseje óta a családi házak többségénél a tulajdonosnak, vagy a használónak kell kérnie a kéményellenőrzést. A szakemberek szerint időarányosan kifejezetten jól állnak az igénylések számával – teljesítésükkel meg pláne.

Horváth-Balogh Attila

Munkában Kovács Zsigmond kéményseprő egy nagyrécsei családi háznál. A lakosság jelentős része odafigyel a biztonságára Fotó: Szakony Attila

Emlékezetes, a katasztrófavédelem 2016. október elsejével, éppen két évvel ezelőtt vette át a kéményseprést a települési szolgáltatóktól. Újabb változás, hogy a kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény 2018. január 1-jétől megszüntette azon családi házak kötelező kéményellenőrzését, melyek nem társasházi, vagy lakásszövetkezeti ingatlanok, természetes (magán) személy tulajdonában vannak, s az érintett ingatlanba nincs bejelentve gazdálkodó szervezet, sem egyéni vállalkozó székhelye, telephelye, vagy fióktelepe. Az említett ingatlanok esetében az ingatlan tulajdonosa, vagy használója dönti el, hogy igénybe veszi-e a kéményellenőrzést, vagy sem. (Minden olyan ingatlan esetében, amely a fenti feltételek valamelyikét nem teljesíti, továbbra is kötelező a kéményellenőrzés.)

Mint azt Cseresznyés Dánieltől, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: megyénkben ez idáig a tavalyi évben elvégzett ingatlanok, égéstermék-elvezetők darabszámához viszonyítva 30 százalékot tesz ki az igénylés alapján elvégzett kéményellenőrzés, ami kimondottan jónak mondható, tekintve, hogy tavasszal, vagy nyáron az emberek nem foglalkoznak az égéstermék-elvezetők ellenőrzésével.

 

Munkában Kovács Zsigmond kéményseprő egy nagyrécsei családi háznál. A lakosság jelentős része odafigyel a biztonságára Fotó: Szakony Attila

- A megyei kéményseprő állomány 80 százaléka a törvényi változás miatt a társasházak továbbra is kötelező ellátását kezdte meg januártól, hogy a fűtési szezon kezdetére a teljes szakembergárda a várhatóan megugró bejelentéseket, igényléseket fennakadás nélkül el tudja látni – mondta el lapunknak. – Az állomány 20 százaléka pedig a bejelentéses, igényléses munkákat végezte. A társasházak kötelező ellátása a megyében szeptember elején befejeződött, így most a korán beköszöntött hideg idő miatt drasztikusan megemelkedett igénylésekkel foglalkozik a teljes megyei állomány – 22 kéményseprő szakmunkás és 4 kéményseprő mester. Az ellenőrzések során szerzett tapasztalataik szerint a legnagyobb problémát az égéstermék-elvezetők, kémények elhasználódása és a karbantartás teljes hiánya okozza.

Kérdésünkre a szóvivő azt is jelezte: a megyében tavaly 620 esetben kellett az illetékes hatóság felé bejelentést tenniük életveszélyes kémények ügyében. Idén ez a szám idáig 118 – ezek kivétel nélkül élet-, illetve tűzveszélyes égéstermék-elvezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában