Újra szólnak az orgona lordjai

2018.10.05. 11:22

Ismét Nagykanizsára látogat Rákász Gergely

Hűséges, visszatérő előadója a dél-zalai városnak Rákász Gergely orgonaművész. A hónap végén ismét a nagykanizsai református templomban lép fel, s újra elhozza a zenebarátoknak az orgona lordjait.

Horváth-Balogh Attila

Rákász Gergely látványkoncertjein a zenetörténeti kalandozás és a vetítés azt segíti elő, hogy bárki közel tudjon kerülni a klasszikusokhoz

Fotó: Szakony Attila

Sorozata, a Lords of the Organ az orgonahangszer legnagyobb szerzőit és örök életű műalkotásaikat állítja színpadra. A koncertek egyszerre kínálnak jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket és meglepő élményeket a zenebarátok számára. Természetesen, Bach, az orgona fejedelme minden évben repertoáron van, de mellette más, kevésbé, vagy éppen jobban ismert szerzők művei is terítékre kerülnek, Rákász Gergely átiratai pedig más, nem orgonaszerzőket is felvonultatnak a kínálatban. Például ilyen George Gershwin, aki éppen 120 évvel ezelőtt született – a művész interpretálásában az ikonikus Kék Rapszódia csendül fel. Egy másik zenei showman is kerek évfordulót ünnepel idén: Antonio Vivaldi 340 éve született. Az idei Lords of the Organ hangversenyek az évforduló miatt több műsorszámmal is körülrajongják az olasz mestert. A hallgatóknak pedig a koncertet hallgatva talán kedvük támad felkapni egy maszkot, elveszni a velencei forgatagban, nem tudva, hogy a következő sarkon vajon Isten talál-e rájuk a szépségben, vagy Casanova... A szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizet művei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat. Rákász Gergely október 28-án lép fel a nagykanizsai református templomban.

Rákász Gergely látványkoncertjein a zenetörténeti kalandozás és a vetítés azt segíti elő, hogy bárki közel tudjon kerülni a klasszikusokhoz
Fotó: Szakony Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában