Tudatos választás

2018.10.09. 07:00

Helyi Termékek Napja a gyenesdiási iskolában

„Helyit eszem, helyinél veszem, mert helyin az eszem!”– ezzel a mottóval rendezték meg a Helyi Termékek Napját az iskolában.

Keszey Ágnes

Plótár László cserszegtomaji méhész kínálja a gyenesi gyerekeket a helyi termékek bemutatóján Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

Helyi és térségbeli termelők finomságait kóstolhatták az iskolások a hétfő délelőtti rendezvényen, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Süle Katalin az egészséges táplálkozás alapelveiről szólt a gyerekeknek. Előadásában kiemelte azokat a zöldségeket, gyümölcsöket és húsféléket, melyek megyénkben jellemzően jelen vannak.

– Büszkék lehetünk a zalai termelőkre és az adottságainkra, kevés alapélelmiszer van, ami nem terem meg nálunk – mondta az elnök. – Más kérdés, hogy nem feltétlenül tudunk ezekről. A zöldségek, gyümölcsök, gombák mellett kiváló halgazdaságok vannak a megyében, és az állattartásunk is sokszínű: a baromfi, a nyúl, a különböző sertésfajták, szarvasmarhák, mind a tejelő, mind a húshasznú állatok tenyésztése is jelentős.

Plótár László cserszegtomaji méhész kínálja a gyenesi gyerekeket a helyi termékek bemutatóján Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

Süle Katalin úgy látja: a gyerekek egyre többet tudnak az egészséges táplálkozásról, de fontos a folyamatos tudatformálás.

– Az a feladatunk, hogy mire ezek a gyerekek felnőnek, természetes legyen számukra, hogy tudatosan forduljanak a helyi termékek felé, de ha olyat szeretnének, ami helyben nem terem meg, akkor a magyar termékek felé. Nem az a cél, hogy célzott vásárlóközönség jöjjön létre, hanem hogy tudatos, egészséges felnőtt generációvá váljanak – hangsúlyozta a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában