Színek és ízek kavalkádja

2018.09.27. 16:52

Több mint kétszáz fügefajta versenyzett a szakemberek kegyeiért Becsehelyen

Füge fajtabemutatóra és kóstolóra került sor csütörtökön a Miklós-család 4 hektáros kiviültetvényében, a Kis-hegyen, ahol Miklós Ákos Márton 226 különböző fajtájú fügét termel.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

A fajtagyűjtemény célja

Mint azt Miklós Ákos Márton elmondta: a fajtagyűjteménnyel az a céljuk, hogy kiválasszák közülük azokat a fajtákat, amelyek a magyarországi időjárási viszonyok között is a fogyasztói igényeknek megfelelő mennyiségű és minőségű termést adnak. Az eseményen a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a NÉBIH Pölöskei Fajtakísérleti Állomás munkatársai és egyetemi oktatók vettek részt.

- A fajtagyűjtemény kialakítása nem pusztán műkedvelő jelleggel történt, hanem kereskedelmi céllal is. A jövőben szeretnénk árutermelő fügeültetvényt létrehozni, de szívesen nyújtunk szakmai segítséget is azoknak a gazdáknak, akik szintén szívesen termelnék ezt a gyümölcsöt a térségben – mondta el Miklós Ákos Márton. – Az árutermelésre van már egy nagyon jól működő példa Tormaföldén: Utassy Luca 7 hektáros fügeültetvénye. Mi 4 hektáron kivit termelünk, fügéből most még „csak” fajtagyűjteményünk van, 226 fajtával. A cél, hogy a már meglévő világfajtákból kiválasszuk azokat, amelyek bírják a szállítást, sokáig polcon tarthatók, jól teremnek az itteni talaj- és éghajlati viszonyok között, ízviláguk pedig találkozik a vevők igényeivel. A saját innovációk sorában még azt emelném ki, hogy sikerült meghonosítanom itt, Zalában a fügedarazsat (Blastophaga psenes). Ha ez az apró, 1 milliméteres rovar beporozza a fügét, jobb minőségű, jobb beltartalmi értékkel, magasabb cukortartalommal, ellenállóbb héjjal rendelkező gyümölcsök teremnek. Ráadásul vannak olyan fajták (ezek a legkiválóbbak, persze), amelyek csak akkor teremnek, ha a beporzás megtörténik.

Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap
Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap
Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap
Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Miklós Ákos Márton hozzátette: az árutermelő fügeültetvények létjogosultságát jelzi, hogy az áruházlánc, amely a kivit tőlük megvásárolja, heti 3-4 tonnányi friss fügére is igényt tartana.

Az íz nem mérhető műszerekkel

A kóstolón résztvevő egyik szakember, dr. Szani Zsolt, a NÉBIH gyümölcs szakértője pedig jövetelük céljáról azt mondta: fontos, hogy jó ízű fajták kerüljenek a piacra. Műszerekkel sok minden mérhető, de az íz nem, ezért van szükség minden új gyümölcsfajta esetében az érzékszervi bírálatra is.

- Egy-egy ilyen bírálat segíti a hazai fajtanemesítésben dolgozó kollégákat, hogy milyen irányba induljanak tovább, mi lenne a piac igénye – magyarázta. – Megjegyzem, az éghajlat-változásnak főleg csak a hátrányairól beszélünk, pedig lehetőségeket is kínál – például megfelelő termőhelyen korábban csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem termeszthető gyümölcsfajok termelésbe vonására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában