a közgyűlésen döntöttek

2018.09.17. 07:00

Levéltár lehet belőle – Átadják az államnak a volt kollégiumot

Átadja az államnak a volt Kaffka-kollégium épületét az önkormányzat. A döntés a szeptemberi közgyűlésen született.

SZJ

Az egykori leánykollégium épülete évek óta üresen áll. Ha a tervek valóra válnak, ide költözik a levéltár

Fotó: Pezzetta Umberto

A Mártírok útja 5. szám alatti volt ÁVH-székház, majd kollégium évek óta üresen, nagyrészt kihasználatlanul áll. A több mint háromezer négyzetméteres épület csak egy kis részének találtak funkciót: néhány helyiségében működik alkalmi nyitvatartással az ’56-os emlékhely, valamint a Büszkeségpont pályázat keretében tavaly átadott, a kommunizmus áldozatainak emléket állító börtönmúzeum. Az épületet már 2007-ben el akarta adni az önkormányzat 245 millió forintért, de nem talált vevőt, és később sem, a 184 millióra csökkentett áron. Felmerült, hogy valamilyen önkormányzati vagy intézményi célra használják, ám erre nem volt pályázati lehetőség. Idén év elején a levéltár jelezte, hogy szeretne átköltözni a volt kollégiumba. A Magyar Nemzeti Levéltár elképzelései szerint a Kvártélyházban csak a földszinti helyiségeket tartanák meg, ahol látványraktárt alakítanának ki, bemutatva a városi jegyzőkönyveket, a városi díszterem melletti helyiségekben pedig megyetörténeti kiállítás nyílhatna. A jelenlegi külső levéltári raktárakban a megyei köziratok átmeneti levéltárát hoznák létre nyugati mintára, de Magyarországon egyedülálló módon.

Az egykori leánykollégium épülete évek óta üresen áll. Ha a tervek valóra válnak, ide költözik a levéltár
Fotó: Pezzetta Umberto

A nemzeti levéltár tervezett, összességében mintegy 1,5 milliárd forintos beruházásához az kell, hogy az ingatlan állami tulajdonba kerüljön. Zalaegerszeg önkormányzata múlt héten döntött a volt kollégium ingyenes állami tulajdonba adásáról azzal a feltétellel, hogy az ’56-os emlékhelynek és a „Büszkeségpont” múzeumi részlegnek tovább kell működnie a Göcseji Múzeum szakmai irányításával. Balaicz Zoltán polgármester a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a városnak azért is előnyös ez a megoldás, mert jelenleg csak viszi a pénzt az épület, költeni kell az állagmegóvására és az őrzésére. A Magyar Nemzeti Levéltárral együttműködve azonban meg lehet menteni egy belvárosi, helyileg védett épületet városi forrás felhasználása nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában