A zalai bor mámorít

2018.09.02. 10:00

A kanizsai dödölle fesztiválon minőségi nedűkből lehet választani

A dödölle kísérőjeként savasabb karakterű rizlingszilvánit vagy olaszrizlinget ajánl dr. Brazsil József, a Da Bibere Borlovagrend vezetője.

Keszey Ágnes

Dr. Brazsil József büszke a zalai borászokra Fotó: Archív/Keszey

Zala megye szőlész-borász társadalmának aktív tagjai 2000-ben 50 fővel alapították meg a lovagrendet. A borrend névadója egy Keszthely melletti 2000 éves sírban talált ivó edényke, melyen Da Bibere, vagyis „Adj innom” felirat olvasható.

A szervezetet két ciklus óta dr. Brazsil József, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karának oktatója vezeti. Küldetésüknek tekintik, hogy a tájegységek, ezen belül a történelmi Zala megye birtokain érlelődő szőlőből készített nedűket népszerűsítsék.

- Ezen belül természetesen a borkultúra fejlesztése is cél, ami velünk vagy nélkülünk, de nagyon jó ütemben halad – tette hozzá dr. Brazsil József. – Az első pillanattól, vagyis 1993-tól létrehoztuk a zalai borcégért, ezzel a fontos lépéssel pedig kivittük a borokat a fogyasztók elé, kihasználva a Balaton közelségét, a turisták jelenlétét. Ez annyira bevált, hogy mostanra számos vendéget csalogathatunk különféle tóparti fesztiválokra, s ezen keresztül akár a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválra is.

Kimondottan a zalai borvidék sajátossága, hogy néhány nagyobb gazdaság mellett jóval több kisebb területtel rendelkező szőlőbirtokos készít finom borokat, rendkívül színessé téve ezzel a repertoárt.

- Utóbbi termelők jellemzően viszonylag sokfajta szőlővel foglalkoznak, ugyanis mindegyikőjüknek más az ízlésük – folytatta a szakember. – A nagy, híresebb fajtákon kívül a térségben kifejezetten kedvelt a tramini, a szürkebarát, az olaszrizling, néhány ősi magyar szőlő, valamint a chardonnay. Ezekből a gyümölcsökből pedig egyre több kitűnő minőségű bort készítenek a gazdák.

Dr. Brazsil József büszke a zalai borászokra Fotó: Archív/Keszey

Dr. Brazsil József kiemelte: az elmúlt évekhez viszonyítva ma gyökeres változások mennek végbe a termesztés-technológia terén. Sokan a borászatukat ugyan a hagyományos kategóriába sorolják, azonban a fejlesztéseket beengedik a pincéjükbe, és igyekeznek gyakrabban korszerűsíteni az eszközeiket, a fejlődés mára mindenütt tapintható, a borokon pedig érezhető.

- Országos szinten a kicsi borászatoknak még nincs akkora volumenük, hogy megjelenjenek ebben a vérkeringésben, a jelentősebb vállalkozások viszont szépen szerepelnek – mondta dr. Brazsil József. – Viszont szomorkodásra nincs ok. A zalai, apróbb pincészetek megyeszerte kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek. Több településen már-már irigylésre méltó kultúrája van a borász mesterségnek, olykor a finom nedű kedvelői többet találkoznak, mint bármilyen sportág résztvevői. Teszik a dolgukat, egymásnak segítenek és fórumokat tartanak. A zalaiak általában odafigyelnek arra, amit készítenek. Fent a tőkék mellett és lent a pincék mélyén is. A rajongásnak többféle oka lehet: a hagyomány és az ősök iránt érzett tisztelet mellett az alkotás öröme is sokakat a természetbe csábít. Ráadásul jó közösségformáló ereje mellett van egy speciális mámorító hatása is a bornak, ami ebben a gonosz világban érték.

A Da Bibere Borlovagrend elnöke szerint itt lenne az ideje a fiatalításnak, a társaságuk tagjai a borversenyeken szerzett tapasztalataikkal bizonyára sokat segíthetnének az új generációnak. Az ifjabbak pedig friss lendülettel vérteznék fel az idősebbeket. A közös munkának így csak pozitív hozadéka lehet.

A szakember úgy érzi, a kanizsai gasztronómiai fesztivál mára a környékbeli, minőségi borokat készítő termelők találkozóhelye lett. Az érdeklődők pedig szinte kivétel nélkül mindenféle borból kóstolhatnak kedvükre valót, betartva a mértékletességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában