Virágos Zalakaros

2018.08.01. 07:00

Vizit a virágos városban – Zalakaroson járt a környezetszépítő verseny zsűrije

Kedden ismét a fürdővárosba látogatott a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűrije, melynek tagjai megtekintették a nyári virágpompába öltözött Zalakarost.

Horváth-Balogh Attila

Novák Ferenc polgármester (középen) mutatta meg a zsűri tagjainak a város virágos területeit Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A fürdőváros tavaly a legjobbaknak járó Arany Rózsa díjat érdemelte ki, de a korábbi években számos más, nagyon rangos elismeréssel díjazták a településen folyó környezetszépítő munkát. Így például 1995-ben Zalakaros megkapta a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium fődíját, 2002-ben a városok kategóriájában első helyezett lett, 2003-ban pedig az Entente Florale európai versenyen ezüst minősítéssel díjazták, s a sor még folytatható. Novák Ferenc polgármester ennek okán bizakodóan tekint az idei verseny elé is.

- A kezdetek, azaz 1993 óta részt veszünk a Virágos Magyarország Környezetszépítő Mozgalomban – bocsátotta előre a polgármester. – Évről-évre több, mint 50 ezer virágot ültetünk ki a közterületeinkre, ezek közül 30 ezer Zalakaros emblematikus dísznövénye, a kannavirág, amit a város közterületeit gondozó Karos Park Kft. a saját fóliasátraiban állít elő. Úgy gondoljuk, hogy a zöldterületek rendezettsége, a sok-sok virág, fa és cserje, az egészséges környezet hozzátartozik a ránk jellemző gyógyhelyi karakterhez, ezért nagy hangsúlyt fektetünk e területre. Akárcsak a szemléletformálásra, amit már az óvodában elkezdünk: az intézmény immár 3. alkalommal pályázik a madárbarát óvoda címre.

Novák Ferenc polgármester (középen) mutatta meg a zsűri tagjainak a város virágos területeit Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Kovács Mihály, Gyarmati Zsolt, Millei Veronika, Lancsákné Kámán Terézia és Lancsák Lajos (valamennyien kertész-, illetve tájépítő mérnök szakemberek) összetételű zsűrinek Biczó Tamás, a Karos-Park Kft. ügyvezetője bemutatta az önkormányzati cég munkáját, eredményeit és sikereit, majd a grémium megtekintette a fürdőváros büszkeségeit, a nyári virágáradatban pompázó közterületeket.

- Idén 25 éves a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenymozgalom, s nem ennek kapcsán ugyan, de a jubileum évében valamelyest változtak az értékelés szempontjai – hallottuk Lancsák Lajostól, a zsűri elnökétől. – Azt gondolom, reálisabbá, a valósághoz közelebb állóvá vált a minősítés módja. Az eredményhirdetés októberre várható – ha a város bekerül a legmagasabb pontszámot elérő nevezők körébe, addig még egy úgynevezett főzsűri is felkeresi Zalakarost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában