Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!

2018.08.11. 07:00

Vindornyaszőlős látnivalóinak megtekintéséhez egy teljes nap is kevés

A településünk turisztikai szempontból nagyon jó helyen található, hiszen a közelünkben van Hévíz, Sümeg és Zalaszentgrót, nincs messze a Balaton, vagy említhetem Kehidakustányt is, ahol tőlünk pár kilométerre, rengeteg vendéget vonz a termálfürdő. Ezekre a helyekre több napra érkeznek vendégek, akik közül sokan szeretnek a környéken kirándulni. Nos, az ő számukra ideális cél lehet Vindornyaszőlős, ahol annyi természeti szépség látható, hogy mindent felfedezni egyetlen nap nem is elegendő – mondja elöljáróban Tálos Zoltán a falu polgármestere, aki Horváth Tamás falugondnokkal, a sportegyesület elnökével invitál a község és a környék felfedezésére.

Győrffy István

A palló járdák folytatásaként fahíd vezet a szigetre

-A falu legrégebbi épített emléke a Szent Péter és Pál római katolikus templom, amely Festeticsek segítségével épült 1778 és 1785 között – mondja a polgármester miközben kinyitja a bejáratnál a betekintő rácsot, amit azért készítettek, hogy a turisták belülről is lássanak valamit az épületből. A berendezés a 18. századból való, fő értéke az a szószék, amit a templom Festetics Páltól kapott, rajta a gróf és felesége, Bossányi Julianna címerével. A török idők végén viszonylag rövid időre elnéptelenedő falu a Festeticsek segítségével indult fejlődésnek. Előzőleg, a község írásos említése 1274-ben történt, amikor IV. László a Pécz családnak adományozta a falut. A település a nevében is hordozza, hogy lakói szőlőművelésből és bortermelésből éltek, miközben több nagyúr is birtokolta a falut az évszádok során. Bár a török sokszor sanyargatta, csupán a korszak végén, 1696-ban néptelenedett el, de jó húsz évvel később már megkezdődött az emberek visszaköltözése, mígnem, 1738-ban gróf Festetics Kristóf véglegesen megszerezte Vindornyaszőlőst.

 

A templom közvetlen szomszédságában áll a régi iskola, amit pályázati segítséggel sikerült felújítani, most Katolikus Közösségi Ház működik a falai között, nagytermét házasságkötésre is használják, de itt helyezték el a helytörténeti gyűjteményt is. Őriznek egy kelepelőt, amit akkor használtak, mikor húsvétkor a harangok „Rómába vándoroltak”. Egy korabeli fényképen az első világháborús turul emlékmű avatásának pillanatai látszanak. A falunak 38 hős fia esett az első világégés áldozatául.

Tálos Zoltán polgármester: „Vindornyaszőlős valóssága: mindenkit várunk, aki szépre, nyugalomra, s egy kis mozgása vágyik!”

- Azóta kiegészítettük az emlékmű névlistáját, egy márványtáblára felkerült a második világháború harminc hősi halottjának neve is. Sőt, másképpen is gondoskodtunk hőseink emlékéről, a temetőben minden elesettnek kis keresztet állítottunk, ami mostanában még ritkán előforduló kegyelet a falvakban – mondja Tálos Zoltán.

Óriássziklák a kőösvényen

A hősi emlékmű szomszédságában tetszetős szökőkutat létesítettek, mellette felállították a régi, de felújított tűzoltó kocsit, köréjük virágos parkot varázsoltak, s itt áll a szintén felújított erdészház, amiben turistaszállót kívánnak létesíteni. Mellettük található az önkormányzat székháza, amiben az orvosi rendelő és a könyvtár is működik.

A Vadlán-lik barlang

- Többször is nyertünk a Virágos Magyarországért versenyen, szeretjük a szépet a környezetünkben. Büszkeségünk a Szent István park, ahol Szent István, Gizella királynő és Imre herceg fából készült szobra látható. A faluban sok faragot munka található az utcákon, ezeket Lenorics Lajos faragta. Büszkék vagyunk az út menti kőszobrainkra is, közülük ötöt már felújítottunk, még kettő vár renoválásra – említi a polgármester, miközben leérünk a sportpályára, amire méltán büszke Horváth Tamás. Nem csak a korszerű sportötözőre, hanem az árnyas, faragások díszítette játszótérre is, ahonnan a Vidra tanösvény indul a láp felé. A falu legfrissebb természeti értéke ugyanis egy igaz ritkaság, a Vindornya-láp.

A falu egyik tere a szökőkúttal

A falu határában régen egy tó volt, amit 1828-ban lecsapoltak. Az ötvenes évektől megkezdték a tó helyén keletkezett tőzeg bányászatát.

Az Öreghegy sajátos környezete, kedvelt vidék, tízen már a hegyen laknak

- Ez látványosan történt, még kisvasutat is építettek a tőzeg kiszállításához, amit aztán egy drótkötélpályán vittek tovább Zalaszentlászlóra, ahol vonatra került a tőzeg. Megszűnt a kitermelés, rekultiváció nem történt – mondja Tálos Zoltán, Horváth Tamás pedig így folytatja:

Forrás a bazalt folyosóhoz vezető ösvény mentén

-A kilencvenes évek elején begyulladt a tőzeg. A völgy tele lett szúrós füsttel, amit Hévízre is befújt a szél. A keszthelyi honvédség gépeit is bevetették, hogy eloltsák a tüzet…

A Szent Péter és Pál templom, előtte a még felújításra váró kereszttel

A vindornyaszőlősi önkormányzat majd két évtizedig küzdött a láp helyreállításáért, ami persze nem mindennapi feladat volt. Igen nagyterületen végzendő tájhelyreállítást jelentett az elképzelés megvalósítása, ami végül 2013-ra, az Európai Unió segítségével sikerült. Európában az elmúlt néhány évtizedben 495 ezer négyzetkilométerről, 187 ezerre csökkent a lápi élőhelyek nagysága, a zsugorodás ellen fel kellett lépni. A mintegy 300 milliós természetvédelmi projekt során 6,4 hektárnyi területen valósult meg az új tó-rendszer. A tározó tavon egy kis szigettel, pallóból készült taposójárdákkal, figyelemfelhívó táblákkal, amelyeken az egyedülálló állat és növényvilágra hívják fel a figyelmet. A Kékperjés tanösvény szépen kikaszált réti környezetben, óriás fűzfűk árnyékában vezet. A kis szigetre fahídon jutunk be, a kanyargós pallójárdákon élvezet a séta. Van itt víztározó, amiből az esetleges tőzegtüzet lehetne eloltani, s olyan is, amelyet teljesen benőtt a nádas. Létesült egy kisebb kilátó is, amiről a teljes láp belátható, megfigyelhetők a madarak. Az ismertető táblákon pedig olyan izgalmas kérdése is választ kapunk, hogy mi a lidércfény? Keletkeznek a lápban olyan gázok, amelyek már 38 fokon begyulladnak, s kékes, imbolygó lánggal égnek a víz felett, számos monda titokzatos főszereplőjeként élnek ma is az emlékezetben…

A Festetics Páltól kapott szószék, rajta a gróf és felesége, Bossányi Julianna címerével

Bár legszívesebben leheverednénk az árnyas ligetes környezetben, nem tehetjük, mert még izgalmas kirándulások várnak ránk. A völgy után a hegyek következtek. A szőlősi Öreghegy, amely ma is őrzi régi báját, azzal a különbséggel, hogy kitűnő út készült a hegybe olyan betonszegéllyel, ami ellenáll a lezúduló víz utakat szaggató erejének is. Két helyen partfalakat megfogó bazalt támfal épült. Felérünk a piros keresztig, ami az itteni szőlőket hivatott védeni, olyannyira, hogy még a falu címerébe is bekerült. De van itt Szent Orbán szobor, hatalmas Magyarország kő, amin szintén szobor áll, s mellettük egy olyan bazalt homlokzatú pince, amit teljesen betakar a föld, fű nő a tetején.

A sportpálya melletti játszótér, ahonnan a Vidra tanösvény indul

- Ez az önkormányzaté, a közeljövőben szeretnénk felújítani és turisztikai, közösségi célra használnánk – mutatja Tálos Zoltán.

A lápon palló járdák vezetnek

Nekivágunk a legnehezebb terepnek, a Buruczki tanösvénynek, ami a Kovácsi-hegyre vezet, s ahol Zala Megye Csodája, a bazaltutca vár ránk a Vadlán-lik barlanggal. A kitüntető címet hirdető márványtábla Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található a sziklafolyosóban. A 317 méter magas hegyre vezető gyalogosösvény alaposan megizzaszt bennünket, de az út mindvégig izgalmas és látványos. A hűsítő kis forrás úgy félúton éppúgy, mint az óriás fák látványa, vagy az első kövek megpillantása, a hatalmas, tíz-tizenöt méteres kőoszlopokról nem is beszélve…

A palló járdák folytatásaként fahíd vezet a szigetre

Visszafele jövet vesszük csak észre a szemközti tájat, ami eddig, felfele menet a hátunk mögött volt! A völgyben elterülő láp árnyas fáit, a domb lábánál megbújó kis falut, a távoli tornyot. Minden olyan itt, mint a mesében. Meg is említem Zoltánnak, mire Ő:

A láp kilátója, madár lese

- Nem mese ez, hanem Vindornyaszőlős valóssága! Vigye hírét azzal, hogy mindenkit várunk, aki szépre, nyugalomra, s egy kis mozgása vágyik!

 

A falu az Öreghegyről
A piros kereszt, ami a falu címerébe is bekerült

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában