2018.08.27. 10:30
Új sztár, a pogácsa alakú barack
Az őszibarack azon fajtája, mely jellegzetesen lapos alakú, változatos neveket visel világszerte és általában sokkal aromásabb ízű, mint gömbölyű társai.
Szedés után is érik még Fotó:ZH
A formája után hívják lapos baracknak, az angol nyelvterületen fánkbaracknak, de származása alapján kínai baracknak is, egy magyar nemesítésnek köszönhetően pedig reménynek, olvashatjuk veszprémi laptársunk, a Napló egyik híradásában.
A lédús, édes ízű gyümölcs frissen fogyasztva üdítően hat a szervezetre. Mivel termésideje viszonylag elhúzódik, hosszan élvezhetjük egészségünkre gyakorolt pozitív élettani hatását. Utóérő lévén a leszedést követően még folytatódik az érés folyamata. Ha hosszabban kívánjuk tárolni, érdemes keményebbeket választanunk, melyek egy-két nap múlva érnek be igazán.
A sérülésmentes darabokat részesítsük előnyben, mert ahol megnyomódik, barnulásnak indul, rövid időn belül megromlik. Vitamin- és ásványianyag-tartalmát tekintve jelentős mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, illetve káliumot, magnéziumot és pektint.
Ez a barackfajta szerencsésen csökkenti a koleszterinszintet, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket is. Ezen kívül a fogyni vágyó hölgyek kedvelt tápláléka is lehet, többek közt bőrszépítő tulajdonsága miatt. Immunerősítő hatású, ezért hatékonyan segíti a különféle betegségek megelőzését.