Az apa ne csak pénzkereső legyen

2018.08.01. 11:00

Születés hete: fókuszban az édesapák szerepe

Pocakos nappal, azaz kismamáknak szóló előadásokkal folytatódtak tegnap a Születés hete rendezvényei.

Magyar Hajnalka

A programnak a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Egészségfejlesztési Irodája adott otthont, ahol a családtámogatási rendszerről Németh Eszter társadalombiztosítási szaktanácsadó, a szülés előtti és utáni táplálkozásról Monori Krisztina dietetikus, a krízishelyzetek teendőiről Rozmán Szilvia védőnő, a babaváráshoz társuló termékek körültekintő vásárlásáról pedig Harmati-Győrffy Krisztina perinatális szaktanácsadó tartott előadást.

A Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület által szervezett egy hetes rendezvény céljairól Bognárné Bengő Hajnalka főszervezőtől kértünk összefoglalót.

Program várandósoknak, kisgyermeket nevelőknek Fotó: P. U.

– A Születés hete rendezési jogát immár hetedik alkalommal nyerte el pályázaton az egyesület – kezdte.

– Célunk, hogy kulturális, információátadó és szabadidős programokat szervezzünk a babát váró és kisgyermeket nevelő családoknak – folytatta Bognárné Bengő Hajnalka. – Módunkban áll hároméves ciklusban tervezni, ezért tematikusan építkezünk. Idén az apák vannak a fókuszban, jövőre pedig a család komplexitása lesz a téma.

Mint elmondja, az apák szerepének kiemelése izgalmas lehetőségeket tartogat.

– Arra szeretnénk buzdítani az édesapákat, hogy a gyermekgondozás és nevelés területén is vállaljanak többet. Örvendetes, hogy egyre több babakocsit toló apukával találkozhatunk az utcán, gyakrabban viszik ők a játszótérre a kicsit, s a kisgyermekes foglalkozásokon is sűrűbben tűnnek fel. Ezt a folyamatot szeretnénk erősíteni, például olyan lehetőségek propagálásával, hogy ma már ők is igénybe vehetik a gyed extrát. Fontos, hogy az apa ne csak pénzkereső legyen a családban, hanem érzelmet adó, gondozó szerepkörben is nagyobb tér nyíljon számára.

Ennek szellemében pénteken például jutalmazzák az Én a mintApa pályázatra beérkezett tréfás és érzelemdús írások, fotók, videók készítőit is. Ezen a napon nyílik meg a kétnapos születés kiállítás is, ahol szakemberek vezetésével idézhetjük meg saját megszületésünk élményét.

Ezek is érdekelhetik