Mitől szépek a húsmarhák?

2018.08.28. 17:30

Stratégiai jelentőségű a minőségi szempontok ismerete Nagykanizsán is

A csodás Provence-ban és a Pireneusokban tölthetett el egy hetet tanulmányút keretében az Alkotmány Agro Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, dr. Nagy Barnabás. Célja az volt, hogy jobban megismerje a Blonde D’Aquitaine húsmarha minősítési szempontjait.

Horváth-Balogh Attila

A bírálatok szigorú szempontok alapján zajlanak – a nagykanizsai szakembernek arra is lehetősége nyílt, hogy a bírói csapat tagja legyen

A szalmasárga színéről könnyen azonosítható Blonde D’Aquitaine a jövő húsmarhája lehet Magyarországon is, ezen dolgoznak az azonos vállalatcsoporthoz tartozó Alkotmány Agro Mezőgazdasági Zrt. és a Fűzvölgyi Agrár Zrt. szakemberei. Mindkét cégnél az utóbbi években nyereséggel már nem, vagy csak nehezen működtethető tejtermelő ágazatot váltotta a húsmarhatenyésztés. Választásuk pedig azért esett a francia fajtára, mert adottságai alapján a prémium kategóriába tartozik. A tehenek 750–950, a bikák 950–1400 kilogramm kifejlettkori élősúllyal rendelkeznek, s nagyon jó a húskihozataluk. Egy vágásra érett bika 700 kiló élősúly felett vágva 68–72 százalékos vágási kihozatalt ér el, amit egyetlen tenyésztett húsmarhafajta sem tud felülmúlni. A két cég előbb a térségben, majd akár az egész országban ismert és elismert Blonde D’Aquitaine-­tenyésztőként kíván működni a jövőben, e célt szolgálta a tanulmányút is.

– Az elmúlt években már-már baráti kapcsolat alakult ki franciaországi blonde-­tenyésztő gazdákkal, ők hívtak meg a tanulmányútra – bocsátotta előre dr. Nagy Barnabás. – A kérésem az volt a fajta hazájában élő gazdákhoz, hogy segítsenek elsajátítani a Blonde D’Aquitaine-egyedek küllembírálatát, annak szempontjait. Háromnapos intenzív kurzust szerveztek, amelyen rengeteg új ismerettel gyarapodtam. Mindez a szelekció, a tenyész­üszők és bikák kiválasztása miatt fontos, hiszen az állatokról már egész fiatal korukban el kell dönteni, alkalmasak-e a tenyésztésre. Egy 2-300 kilós borjú esetén azt próbáljuk prognosztizálni, hogy két-három év múlva a küllemi értékmérő tulajdonságai (magasság, hosszúság, faralakulás, a test izmoltsága) mennyire lesznek közel azonosak a fajtasztenderddel, milyen tulajdonságokat fog javítani, esetleg rontani. Ennek azért van nagy jelentősége, mert egy tenyészet esetében törekedni kell arra, hogy a fajtajelleg megtartása mellett az értékes tulajdonságokat javítsa, fejlessze a teljes állományban. Ez nagyon nehéz, sok állatot kell látni, jó szemre van szükség hozzá, s persze nem árt a fajta mélyreható ismerete sem.

A bírálatok szigorú szempontok alapján zajlanak – a nagykanizsai szakembernek arra is lehetősége nyílt, hogy a bírói csapat tagja legyen

Az Alkotmány Agro Zrt. bajcsai telephelyén 250 Blonde D’Aquitaine tehenet tartanak most, a Fűzvölgyi Agrár Zrt. pedig 90 vemhes, illetve 34 termékenyítés előtt álló üszőt vásárolt. Itt is hasonló méretű, megközelítőleg 300 tehenes állomány kialakítása a cél.

– Francia barátaink egy régiós kiállításra is meghívtak, amelyen felkértek, a bírói csapatban vegyek részt, és én is bíráljak – mondta a mindkét cég tenyésztéspolitikáját felügyelő szakember. – Ezen valamennyi korosztályból volt öt-tíz darab, így lehetett miből meríteni, és mindent megbeszélhettem a már szakavatott kollégákkal. Ellátogattunk a Pireneusokba is, ahol a hatvanas évek elején három fajtából kialakított Blonde D’Aquitaine egyik változatát, a Blonde des Pyrénées-t tenyésztik. Mivel a fajta fiatalnak mondható, még heterogén, napjainkban is folyik a homogenezációja, ezért nagy a felelőssége annak, aki a fajta tenyésztésével foglalkozik.

Nagy Barnabás hozzátette: érdekes volt látni a 2000 méter magasságban fekvő legelőkön lévő gyönyörű állatokat.

– Mindezen túl három tenyészetbe is ellátogattunk, ahol megnéztük a teheneket, a bikákat, a borjakat, s más érdekességet is láttunk: a tradicionális lautreci, rózsaszín mosott héjú, nagy gerezdes fokhagymát. Ezzel Nicolas Dayde-nál ismerkedtünk meg, akitől egy kétszeres párizsi győztes tenyészbikát vásároltunk. Frederic Plante-nál is jártunk, aki a francia Blonde D’Aquitaine-­tenyésztés meghatározó alakja, tőle sok szakmai segítséget kaptunk és kapunk most is. Reményeink szerint így rövid időn belül sikerül az egyik legjobb magyarországi Blonde D’Aquitaine-tenyészetet kialakítanunk, amely a következő évek kiemelten jövedelmező ágazatává válhat.

Dr. Nagy Barnabás a Blonde des Pyrénées fajtaváltozat szép példányaival a Pireneusokban Fotók: Nagy Barnabás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában