CIVIL TUDÓSÍTÓNKTÓL

2018.08.23. 17:00

Népi komédiák és hangulatos beszélgetések a Pajtaszínházban

Rendkívül eseménydús volt az idei évad a település Pajtaszínházában. Népi komédiák, paródiák, vidám nótacsokrok és hangulatos beszélgetések követték egymást a Hagyományőrző Mariska udvarban.

Lorencsicsné Horváth Csilla

A Milejszegi Amatőr Színjátszók csapata egy népi komédiát mutatott be a Pajtaszínházban Fotók: Sándorné Kovács Nikolett

A Kehidakustány Hagyományőrző Mariska udvarban a pajtaszínházi évad idei első programján, május 18-án a falu polgármestere, Lázár István köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót az udvar pajtagazdájának, Gergely Jánosnak, aki az előző nyár végén „szögre akasztott” kalapját megemelve nyitotta meg az idei szezont. Mesélt az egész nyarat átfogó pajtaszínházi előadások menetéről, majd bemutatta az első amatőr színtársulatot. A hévízi Új Színpad Kulturális Egyesület VID-Ámító Társulata a Fonóban – avagy ma sem haladtunk semmire, de legalább jól mulattunk című népi komédiát mutatta be, amit a közönség kényelmes, vászonzsákokkal leterített szalmabálákon nézhetett végig. A röpke félórás jelenet mindenkinek jó szórakozás volt, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt jó hangulatban nézték végig az előadást.

A Milejszegi Amatőr Színjátszók csapata egy népi komédiát mutatott be a Pajtaszínházban Fotók: Sándorné Kovács Nikolett

A műsor után a vendégek megtekinthették az udvarban található gyógy- és fűszernövény tanösvényt és a nemrég elkészült kemencét. Az este helyi pálinkák kóstolásával és hangulatos beszélgetésekkel fejeződött be az éppen érett gyümölcsöktől roskadozó cseresznyefa körül. A második előadásra június 8-án este a Vasvári Játékszín csapata érkezett, tőlük két darabot láthattunk. Hans Sachs Fonóház című művét, valamint a Kalmár kosara című népi komédiát. Előadásuk színvonalas és szórakoztató volt. A következő pajtaszínházi előadást június 29-én, pénteken a település falunapját megelőző estén tartották. Ezt a programot összekötötték a következő napra főzni érkező csapatok megvendégelésével, voltak résztvevők a szlovéniai Dobronakról, a vajdasági Magyarkanizsáról és itt volt a Vásárosnaményi Turisztikai Egyesület is.

A hévízi Új Színpad Színtársulat előadásában Kéri Ferenc Helén s a tehén című darabját láthattuk, amit borkóstoló követett. A vendégeknek az ízletes egytálétel mellé friss, kemencében sült langallót kínáltak. Az est jó hangulatáról Németh Norbert harmonikás gondoskodott. A következő pajtaszínházi előadásra a nyár derekán (július 27-én) a bókaházi Bokréta népdalkör színtársulata érkezett. S a helyi gyerekek egy rövid komédiás jelenetet is bemutattak. Ezen a programon Bókaháza polgármestere, Lóth Eszter és Kehidakustányban nyaraló erdélyi vendégeink is részt vettek. A fellépők több kisebb darabbal érkeztek (fűszoknyás vidám jelenet, Három nővér paródia s zárásként vidám nótacsokor citerakísérettel), melyek mozgalmassá tették az estét. A fantasztikus hangulatnak köszönhetően egy új kapcsolat indult el a Bokréta népdalkörrel.

Gergely János pajtagazda köszönti a vendégeket

A nyarat zárva augusztus 17-én, pénteken a Milejszegi Amatőr Színjátszók csapata érkezett a pajtába. Gergely János pajtagazda szavaival élve, mint a nagykoncerteknél az előzenekarok, úgy most a Pajtaszínházban előcsapatként a Kehidakustányi Olajág Otthon Maskara színjátszói adták elő A beteg disznó című népi komédiát. Ezután a milejszegiek a Lónak vélt menyasszony című népi komédiát mutatták be göcseji átiratban. A program kizökkentette a közönséget a mindennapok gondjaiból. A szervezők zárásként ráadás programmal készülnek, amelyben ők maguk szerepelnek: a szeptember 7-i utolsó pajtaszínházi estén 9 fős csapattal lépnek fel, s minden érdeklődőt szeretettel várnak. Akkor a helyi gyerekek és a bókaházi Bokréta népdalkör egy vidám jelenettel érkezik a szürethez kapcsolódva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában