A tökös-mákostól a baklaváig

2018.08.05. 15:49

Klasszikus és különleges finomságok is készültek a XVIII. Tótszerdahelyi Rétesfesztiválon

Vajon mi lehet a jó rétes titka? A háziasszonyokat izgató örök kérdésre is választ kaptunk szombaton, a XVIII. Tótszerdahelyi Rétesfesztiválon.

Horváth-Balogh Attila

 

A rétesfesztivált 10 órakor nyitották meg hivatalosan, persze, akkor már javában sürgölődtek a rétessütő verseny résztvevői a sátrakban – tucatnyi csapat sütött különlegesebbnél különlegesebb réteseket.

A Kinder Kommandó tagjai: Proszenyák Mira, Kőrösi Korina, Benzsay Attila Zoltán és Kozma Alex Fotó: Szakony Attila

 

De ne szaladjunk ennyire előre: a fesztivál résztvevőit Tislér István polgármester köszöntötte, megnyitó beszédet pedig Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Josip Grivec, Muraköz megye alispánja, Mario Moharic, a Mura Régió Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (EGTC) elnöke, valamint Gugán János, az országos horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke mondott. Bene Csaba arra emlékeztetett: magyarok és horvátok mindig együttműködésben éltek, s ez előrevetíti a Mura régió sikerét, annál is inkább, mert a régió a Mura Nemzeti Program révén felértékelődött. Kijelentette, szeretnék, ha mihamarabb újabb híd kötné össze a Mura két oldalát, hiszen az még nagyobb távlatokat nyitna a kétoldalú együttműködésekben. Josip Grivec arra mutatott rá, hogy a gasztronómiai fesztivál régi együttműködés jelképe, mely során a korábbi kulturális-gazdasági kapcsolatok mára barátságokká szelídültek. Gugán János arról beszélt: a számos intézmény mellett, amit azért hoztak létre, hogy megőrizzék a hazai horvátság kulturális hagyományait, szokásait, fontos, hogy a gasztronómiai tradíciók se merüljenek feledésbe – e célt szolgálja a rétesfesztivál. Mario Moharic pedig arra mutatott rá, hogy a Mura két oldalán lévő települések együttműködéseként létrejött Mura Régió EGTC tagsága folyamatosan bővül, s ősszel újabb pályázatokat nyújtanak be különféle fejlesztésekre. Beszédében ő is elkötelezte magát a Murakeresztúr és Kotoriba közötti közúti átkelési lehetőség megteremtése mellett.

Az eszteregnyei Szorgos Méhecskék standjánál a zsűri tagjait, Bohn Ildikó mestercukrászt, Nagy Józsefné mesterszakács, gyakorlati oktatásvezetőt és Prikryl József Venesz József-díjas mesterszakácsot Végh Imréné, Marika kínálja

Közben már sültek a rétesek, melyeket a Prikryl József Venesz József-díjas mesterszakács elnökölte, Bohn Ildikó mestercukrász és Nagy Józsefné mesterszakács, gyakorlati oktatásvezető összetételű zsűri értékelt.

 

- Néha azt érzékelem, hogy a versenyzők már túlságosan is bátrak – szögezte le kérdésünkre Prikryl József. – Pedig a jól elkészített, íz arányaiban jól eltalált klasszikus (túrós, tökös-mákos, meggyes-cseresznyés, káposztás) rétesnél nincs jobb. Felesleges kísérletezni mindenféle ritka fűszerrel, mert annak általában az a vége, hogy a fűszer minden más ízt elnyom.

 

Különleges, de igazán kifogástalan ízvilágú rétesekkel érkeztek Eszteregnyéről a Szorgos Méhecskék nevű csapat tagjai.

 

- Kerekrépás, túrós, tökös-mákos, fügés, narancsos, túrós-áfonyás, körtés, baklavás réteseket sütöttünk – tudtuk meg a csapat tagjától, Végh Imrénétől. – A baklavás például egy török rétes, amit nem feltekeréssel készítünk, hanem csak egymásra rakjuk és dióval rétegezzük a lapokat. Sokan kérdezik tőlem, mi a jó rétes titka? Erre én mindig ugyanazt a választ tudom adni: szívvel, lélekkel kell csinálni, s akkor biztosan jól sikerül.

 

Pár standdal odébb tótszerdahelyi gyerekek (Kozma Alex, Benzsay Attila Zoltán, Proszenyák Mira és Kőrösi Korina) szorgoskodtak Tislér Istvánné családsegítő szakember vezetésével. A Kinder Kommandó nevet viselő társaság két fiú tagja is láthatóan komolyan vette a munkát, úgy gyúrták a rétestésztát, mintha mindig ezt csinálták volna.

 

- Túrós és egy kis vanília pudinggal megbolondított mákos rétest készítünk – tudtuk meg Tislér Istvánnétól. – A lányok tavaly harmadikok lettek, nagyon ügyesek, de a fiúk sem maradnak el mögöttük tehetség dolgában: ők is nyújtják a rétestésztát, ami pedig sok felnőttnek sem megy.

 

Tislér Istvánné egy szakmai titkot is elárult: a tejfölös-túrós tölteléket nokedliszaggatóval hintik a réteslapra, mert úgy egyenletesebben el lehet oszlatni.

 

A fesztivált Tóth Gabi élőkoncertje és a Zero zenekar bálja zárta. Vasárnaptól pedig kezdődhetett a fogyókúra...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában