Fúvósok

2018.08.25. 13:00

A zenei táborban tanultakból adtak koncertet Tótszerdahelyen

A településen működő Stipan Blazetin Horvát Művelődési Intézet nyári fúvószenei tábort szervezett általános iskolásoknak. Pénteken a fia­talok a tanultakból adtak koncertet.

BB

Az általános iskolások alkalmi zenekara Proszenyák Zsolt István vezetésével először adott együtt koncertet Fotó: Gergely Szilárd

Az intézet három éve azzal a céllal alakult, hogy a Mura menti régiót s annak közösségeit összefogja. Vezetőjük, Matoláné Proszenyák Hajnalka elmondta: nagy hangsúlyt fektetnek a horvát kulturális örökség megőrzésére, ezt közvetítik a mai generáció felé.

– Az itteni horvátok egykor kedvelték a fúvós zenét, de mára szinte teljesen eltűntek az együttesek – fogalmazott az intézet vezetője. – Ezért tavaly az általános iskolásoknak szerveztük meg elsőként a foglalkozást. Ez annyira népszerű volt, hogy a szakmai segítséget nyújtó Letenyei Alapfokú Művészeti Iskolába ősztől mindannyian beiratkoztak.

Az általános iskolások alkalmi zenekara Proszenyák Zsolt István vezetésével először adott együtt koncertet
Fotó: Gergely Szilárd

A sikerre való tekintettel ezúttal is a letenyei intézmény támogatásával hétfőn kezdődött intenzív kurzusokon tanulhatott a tavalyi csoport s néhány újonnan érkezett diák. Proszenyák Zsolt István, az iskola vezetője örült az új növendékeknek.

A zárókoncerten a tótszerdahelyiek mellett a prelogi gyermek-fúvószenekar is fellépett, velük – a tervek szerint – partnerkapcsolatot alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában