Legyen újra kedvelt horgászhely

2018.07.09. 11:30

Szebbé teszik az alsószemenyei bányató környezetét

Környezetvédelmi társadalmi napot tartott szombaton az úgynevezett alsószemenyei bányatavon a DKB Muraszemenye Horgászegyesület. Mintegy harminc önkéntes dolgozott azon, hogy a horgászathoz méltó körülményeket teremtsen.

Gyuricza Ferenc

Fordán Zoltán (balra) és Stropka Dávid az egyik horgászhely környékén kaszál Fotó: Gyuricza

A munkálatok során közvetlenül a vízparton horgászhelyeket alakítottak ki, emellett helyreállították a tóhoz vezető bekötőutat, de a parkolásra alkalmas tereket és a sátorhelyeket is rendbe tették. A helyi egyesület egyik elsődleges célja ugyanis az, hogy újra kedvelt horgászhelyet teremtsen az amúgy rendkívül jó adottságú, festői szépségű tavon.

Fordán Zoltán (balra) és Stropka Dávid az egyik horgászhely környékén kaszál Fotó: Gyuricza

– Négy-öt éve már nem folyt itt horgászat, s eléggé el is vadult a környezet – mondta az egyesület elnöke, Stropka Zoltán. – A közelmúltban kötöttünk megállapodást a terület gazdájával arról, hogy a tavat és környékét 15 évre alhaszonbérletbe vesszük, és ott horgásztatunk, illetve halgazdálkodást folytatunk. A folyamat része ez a környezetvédelmi társadalmi munka is. Stropka Zoltán hozzátette, nem csak a terület rendezését vállalta az egyesület, a haltelepítést, az eredeti halállomány visszaállítását is ők végzik. A folyamat első fázisaként a közelmúltban pontyokat tettek a vízbe, ősszel ragadozó halakkal folytatják a halasítást, míg tavasszal keszegekkel bővítik az állományt.

– Jelenleg mintegy 115 tagunk van, ebből tizenkettő a gyermek és öt az ifjúsági korú horgász – sorolta a további adatokat az elnök. – Nagyon fontos feladatunknak tartjuk az utánpótlás-nevelést, emellett pedig azt szeretnénk, ha Muraszemenye újra visszakaphatná régi hírnevét, hiszen a megye egyik legkedveltebb horgászhelyének számított – mondta Stropka Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában