TÖRVÉNYKEZÉSI SZÜNET

2018.07.12. 14:00

Nem tárgyalnak senkivel Zala megyében

Július 16. napjával a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos törvénykezési szünet, amely augusztus 20. napjáig tart. A bíróságok az ezt követő naptól – augusztus 21-től – tárgyalnak ismét rendszeresen.

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a 90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú évek tapasztalata – és az 1945 előtti hagyományok – indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. A bíróságok a dolgozóik nyári szabadságait is elsődlegesen a törvénykezési szünet alatt adják ki.

A törvénykezési szünet alatt a bíróságok – néhány kivételtől eltekintve – nem tárgyalnak. A soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyekben azonban az ítélkezési szünetben is sor kerül tárgyalásra. (Így például az előzetes letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi, közigazgatási és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat a bíróságok.)

A polgári peres ügyekben – meghatározott kivételekkel – a Polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az évnek július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez az jelenti, hogy ha valaki pl. egy I. fokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni – július 11-én vesz kézhez, akkor július 12-13. napja lesz a fellebbezési határidő első két napja, míg a 4. és a további napok már augusztus 21. napjától számítandók. Ily módon még a szeptember 1-jén postára adott fellebbezés sem késik el.)

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

A tárgyalásmentes időszak alatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Nagykanizsai Járásbíróságon, és a Keszthelyi Járásbíróságon továbbra is lesz ügyfélfogadási nap („panasznap”), de a Lenti Járásbíróság és a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság félfogadását a Zalaegerszegi Járásbíróság látja el ez idő alatt. Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. A zalaegerszegi bíróságok esetében pedig az Ügyfélszolgálati Iroda működik majd, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is. Az Ügyfélszolgálati Iroda félfogadási ideje itt tekinthető meg.

A törvénykezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés (mediáció) is. A peres eljárásnál lényegesebben gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak. A nyári időszak alkalmas lehet arra, hogy a már elkezdett pert rövid idő alatt megegyezéssel befejezzék a felek. Részletesebben tájékozódhat itt: birosag.hu

 

 

 

 

Tudtuk meg a Zalaegerszegi Törvényszék sajtóközleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában