13 mázsa

2018.07.09. 07:00

Jubileumi Keszegfesztivált tartottak Gyenesdiáson

A tizedik Keszegfesztiválon 13 mázsa keszeget sütöttek meg a vendégeknek a gyenesdiási I. Hal- és Termelői Piacon a hétvégén.

likebalaton.hu

Díjazták is a finomságokat Fotó: likebalaton

Július 7-8-án a balatoni halak, köztük a keszeg volt a főszereplője a gyenesdiási programoknak. A vidám, zenés hétvégén immár tizedik alkalommal sütöttek keszeget, most került megrendezésre a településen a térségi összefogást erősítő tradicionális halászléfőző bajnokság is.

Finom keszeg sült Fotó: likebalaton

Gál Lajos, Gyenensdiás polgármestere megnyitó beszédében kiemelte a minőség iránti elkötelezettségüket és a balatoni halfogyasztás fontosságát. A keszeg a legautentikusabb balatoni halak egyike, megérdemel egy külön gasztronómiai fesztivált.

Díjazták is a finomságokat Fotó: likebalaton

Ma balatoni halnak a Balaton vízgyűjtő területéről származó halat tekintjük, cél, hogy a balatoni hal külön védjegyként uniós földrajzi árujelző oltalmi minősítést kaphasson.

A rendezvényre 13 mázsa keszeget rendeltek, ezt a civil szervezetek és helyi vállalkozós sütötték ki forró olajban a vendégeknek.

A főző versenyre tizenhat csapat nevezett, ők szigorú szakai zsűri előtt készítették el bográcsban a balatoni halászlevet.

Finom keszeg sült Fotó: likebalaton

A győztes csapatok:

A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetég különdíját és a Vándorfakanalat a Keszthelyi Kormoránok nyerték.

Arany minősítést kapott: Gyenesdiási Fürdőegyesület, Bürok Bisztro és a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesülete.

Finom keszeg sült Fotó: likebalaton

A Gasztrocsipetkék színpadán Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke és Bakó Mónika a halas pite és halas ételek elkészítéséről mesélt az érdeklődőknek.

A jó hangulatról szombaton Bihari Gellért humorista és a Zaporozsec zenekar, vasárnap este az Éva Presszó gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában