Fejlesztés

2018.07.12. 09:30

Hamarosan új tető is kerül a valkonyai hivatalra

Saját forrásból is fejlesztenek az alig hetven lelkes dél-zalai településen. A közelmúltban az önkormányzati hivatal régi nyílászáróit cserélték ki.

Szabó Zsófia

Hatala Gábor polgármester mutatja a felújítást Fotó: A szerző

Nagy szükség volt az új, műanyag ablakokra, ajtóra. A régi fa nyílászárókon ugyanis nyomot hagyott az idő. Rossz állapotban voltak, nem védték kellően a belső helyiségeket az időjárás viszontagságai ellen.

– A hivatalt, amely napjainkban a könyvtárnak, orvosi rendelőnek, közösségi térnek is otthont ad, több mint fél évszázaddal ezelőtt építették – mondta Hatala Gábor polgármester. – A nyílászárók az épülettel egyidősek voltak, cseréjükre ez ideig nem került sor. Így elkerülhetetlen volt a modernizáció. Pályázati támogatás híján önerőből építettünk be új ablakokat, s az ajtót. A szükséges pénzt négy év sikeres gazdálkodásával tudtuk apránként összerakni. A beruházás több mint egymillió forintba került. Azonban ezáltal nem kerül pont az épület részleges rendbetételére. A hónap végén a soron következő nagy feladatnak, a tető cseréjének állunk neki – részletezte a falu első embere.

Hatala Gábor polgármester mutatja a felújítást Fotó: A szerző

Kiemelte: a tető több helyütt beázik. Azonban nem csak a sérült, hiányzó cserepeket cserélik ki, hanem az összeset, a lécekkel együtt. A gerendákhoz viszont nem nyúlnak, azok megfelelő állapotban vannak.

– Szintén saját forrásból zajlik a tetőcsere – folytatta a polgármester. – Mintegy 2,5 millió forintjába kerül a falunak ez a felújítás. Azonban bízunk pályázati finanszírozásban is az épület többi részének rendbetételéhez. Szükség lenne még sok más mellett, a ház hőszigetelésére, a födém javítására, a parkettacserére is. Ősszel pedig a cserépkályhát szeretnénk megcsináltatni. Habár van fafűtésű kazánunk, azzal csak a teljes épület együttes fűtése lehetséges, külön a helyiségeké nem. Viszont a cserépkályhával a könyvtárat és az irodát helyileg tudjuk melegen tartani. Így hatékonyabban fűthetünk a hideg hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában