Csökkent a munkanélküliség

2018.07.25. 17:00

Júniusban 1200 álláshelyet kínáltak a munkáltatók Zalaegerszegen

Június végén a megyében 6.397 álláskeresőt regisztráltak a zalai járásokban, a májusinál 27 fővel kevesebbet. Az egy évvel korábbitól viszont 700 fővel, 10 százalékkal maradt el a nyilvántartott álláskeresők száma, tájékoztatta lapunkat a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya.

Hajdu Péter

A megyei munkaerőpiaci elemzők emlékeztettek rá, hogy májusban minden addiginál mélyebb szintre került a nyilvántartott álláskeresők száma a megyében. A júniusi mérsékelt csökkenés után így ismételten elmondható, hogy az álláskeresők száma mélyponton van, ilyen alacsony értéket utoljára 1990-ben, a munkanélküliség felfutásakor mértek.

A nyilvántartottak számában bekövetkezett mérséklődésben – az előző hónapokhoz hasonlóan – a szezonális munkaerőigények bővülése, valamint az általában is magas munkaerő-kereslet is szerepet játszott, derül ki a foglalkoztatási főosztály tájékoztatásából. A közfoglalkoztatásban résztvevők száma az előző havi szinten alakult, így ez a májusihoz hasonlóan ezúttal sem befolyásolta a változásokat. Ugyanakkor, ahogy ilyenkor megszokott, nőtt a tanintézetekben végzős diákok száma a regisztrációban, így összességében csak kismértékű volt az álláskeresők számának visszaesése.

Megyén belül valamennyi járásban csökkent az álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Havi szinten azonban különböző volt a változás iránya és nagyságrendje. Keszthely térségében a májusi 793-ról 723-ra csökkent, Lentiben 377-ről 394-re nőtt, Nagykanizsán 2200-ról 2268-ra emelkedett, Zalaegerszegen 2225-ről 2198-ra csökkent, Zalaszentgróton 270-ről 250-re csökkent, Letenyén pedig 544 volt a júniusban regisztrált álláskeresők száma, ugyanannyi, mint májusban.

Bolti eladókat, kőműveseket, pultosokat, varrókat kerestek nagy számban

A nyilvántartott álláskeresők aránya, a munkanélküliségi ráta június végén 4,8 százalékos volt Zala megyében, ami a májusinál 0,1, az egy évvel korábbinál 0,8 százalékponttal kevesebb. A mutató értéke még soha nem volt ilyen alacsony a megyében, tájékoztatott a megyei munkaügyi szervezet.

A munkaerő-kereslet viszont tovább bővült a hatodik hónap során. Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma júniusban közel 1200 volt, ami rendkívül magasnak számít. A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású (részben összeszerelő) mellett tehergépkocsi-vezetőket, bolti eladókat, kőműveseket, irodai adminisztrátorokat, varrókat, pultosokat, továbbá lakatosokat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók a júniusi új bejelentések alapján.

Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt forgácsolók, hegesztők, villanyszerelők, festők, szakácsok és asztalosok iránt is magas volt az igény, közölte a társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztály.

Az álláskeresők regisztrációjába belépők között júniusban megemelkedett azok száma, akik korábban még nem szerepeltek a nyilvántartásban. Ennek fő oka a pályakezdők – erre az időszakra jellemző – nagyobb létszámú beáramlása volt. A kilépők közül mintegy ezren váltak foglalkoztatottá, közülük 600 fő volt azok száma, akik támogatás nélkül jutottak munkához.

Az előző hónapban a pályakezdő álláskeresők száma is az addigi legkisebb értékre esett vissza. Júniusban – az ilyenkor szokásos növekvő beáramlásuk miatt – mintegy 60 fővel nőtt a számuk a regisztrációban, de az egy évvel korábbitól több mint 150 fővel elmarad. Június végén így is csupán 437-en voltak, ami az összes álláskereső 7 százaléka. Az év első felében 255 pályakezdő került újonnan a regisztrációba, ami 90-nel kevesebb az egy évvel korábbinál, közölte a megyei munkaügyi szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában