Bejutott a döntőbe

2018.07.11. 11:00

A pacsai öreg hársra is lehet szavazni az Év Fája versenyen

Már elkezdődött az október 8-ig tartó szavazás az Év fájára, amelyet ebben az évben 12 döntős közül választhatnak ki online a szavazók.

MTI, Szabó Judit

A legenda szerint a fa őséhez kötötte ki a lovát Csaba királyfi Fotó: pacsai önkormányzat

Az Év fája idei döntősei

Az Év fája versenybe idén 35 jelölés érkezett, amelyekből tizenkettőt juttatott a döntőbe a szervező Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije.

A voksolók így a ceglédberceli falu fája, a kimlei hárs, a budapesti Mária utcai mesefa, a fővárosban a Rómain álló fák, a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben, a Nagykovácsi templomkert odvas hársfája, a pécsi havi-hegyi mandulafa, a szebényi nagy fa, a kamuti tudás fája, a zuglói mezős fák és a békéscsabai égigérő gerlai vackor, valamint egy zalai fa, a dombokat vigyázó pacsai öreg hárs közül választhatják ki az Év fáját online szavazással.

A legenda szerint a fa őséhez kötötte ki a lovát Csaba királyfi Fotó: pacsai önkormányzat

Azok a fák, amelyeknek az élete vagy a természetes környezete, élőhelye veszélyben van, a zsűri döntése alapján elnyerhetik a Hős fa címet, valamint különdíjat kap az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A végeredményt november elején teszik majd közzé.

A kilencedik alkalommal megszervezett versengés legfontosabb célja a fák és a közösségek közötti kapcsolat erősítése. A magyar verseny győztese részt vesz a jövő évi európai vetélkedőben is.

A pacsai hársfa és legendája

A pacsai becslések szerint több mint 300 éves hársfát az önkormányzat jelölte. Egy keresztútnál, ápolt kőkereszt mellett található, írják az ismertetőben. A legenda szerint alig 800 éve e fa őséhez kötötte ki lovát Csaba királyfi, a székelyek vezére, miközben a támadókat elűzve hazafelé tartott a Hadak Útján, és megitatta a lovát a közeli forrásból.

A forrásból azóta kút lett, a fától pár méterre pedig egy műemlék kápolna áll Szent Márk tiszteletére, 1763 óta. Emléknapja április 25., melyhez a legközelebbi vasárnapon a pacsaiak hegyi búcsút tartva a kápolnánál gyűlnek össze.

A hársfa más ünnepeknek is részese, a gyermeknapnak, a madarak és fák napjának, s emellett minden évben itt van a népszerű Mikulás-futás fordulópontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában