Hetés értékeiről

2018.06.26. 14:30

Jó gyakorlatokat gyűjtenek a Hetés térségben

Kétnapos szakmai tanulmány­utat szerveztek Hetésbe a Zalai Falvakért Egyesület munkatársai. A programhoz a megye több településéről csatlakoztak polgármesterek, falugondnokok és civil szervezetek képviselői.

Korosa Titanilla

A Mesés Hetés mintaprogram eredményeivel, valamint a hetési tájegység magyar és szlovén oldalon lévő településeinek értékeivel ismerkednek meg a program résztvevői. Tegnap a határ két oldalán található falvakat látogatták meg, ma pedig szakmai napot tartanak.

– Egy európai uniós program keretében szerveztük meg a hetési látogatást – mondta Szeder-Kummer Mária, a szervező egyesület ügyvezető titkára.

Zalaszombatfán, a szőttesmúzeumban Balog Anita (jobbról) tart bemutatót Fotó: Korosa Titanilla

– Két év alatt erdélyi, felvidéki, illetve szlovén, muravidéki partnerekkel együtt jó gyakorlatokat gyűjtünk össze, melyek a hetésihez hasonló aprófalvas térségben hozzájárulnak a helyiek megélhetéséhez. Felmérjük azt is, hogy milyen szolgáltatások hiányoznak a településekről és bevált módszereket keresünk ezek

Hétfőn Zalaszombatfán Balog Anita mutatta be a Mesés Hetés projektet és a település látnivalóit, köztük a szőttesmúzeumot. Szíjártóházán pedig a tájegységre jellemző szoknyás haranglábat és kódisállásos házakat tekinthették meg a résztvevők. A tanul­mányút érintette Gáborjánházát, Bödeházát s a határ szlovén oldalát.

Ezek is érdekelhetik