buli, kultúra, finomságok

2018.06.11. 10:45

Fúvósok, teveszőr, tesztpálya – pillanatok az Egerszeg Fesztivál programjából

Az Egerszeg Fesztivál szombati programja a népszerű kéklámpás felvonulással indult.

Magyar Hajnalka

Igazi bulihangulat volt Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 

 

A rendvédelmi szervek (rendőrség, katasztrófavédelem), továbbá a NAV és a mentősök több mint 40 járműve a Balatoni út – Kossuth utca – Kertváros – Platán sor – Rákóczi út nyomvonalon vonult végig szirénázva és fényjelzéseiket használva. Ezután kezdődött a Dísz téren a 18. Zalaegerszegi Fúvószenekari Találkozó, közel 150 zenész közreműködésével. A közös térzene után az együttesek 40-45 perces műsort adtak. Idén a lankadatlan népszerűségnek örvendő helyi városi fúvószenekar mellett szentgotthárdi és sárvári vendégek érkeztek, s hatodik alkalommal lépett fel a Készenléti Rendőrség zenekara, amely ez alkalommal big band formációval képviseltette magát. Új műsorukban több popslágert is előadtak, mint például az LGT Nem adom fel című számát, énekkel és szaxofonszólóval.

 

A polgármesteri hivatal előtti parkolóban a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai tartottak mesterségbemutatókat. Köztük egy kustánszegi házaspár, Hercig Marianna és Nagy Gábor.

Igazi bulihangulat volt Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Az egyesület színeiben indított fonótáborban tanultam meg a gyapjúval bánni – mondja Hercig Marianna fonó, nemezelő. – A férjem is besegít, a nehezebb munkákat ő végzi, s nagyon sok biztatást kapok tőle a hobbimhoz. A bemutatón egy saját készítésű farkasoló gépen tépi fel a mosott gyapjút, ez a legkeményebb mozzanata a feldolgozásnak. Én a kártolás finomabb műveletét mutatom be.

Ismét hihetetlen mennyiséget sütöttek Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Gyapjúfeldolgozó eszközöket, például rokkát is hoztak, s igazi régiségként egy 1800-as évekből származó kártoló kefét. Megtapogathattuk a különböző gyapjúfajtákat, köztük egy különlegességet, a teveszőrből készült gyapjút. Megtudtuk még, hogy Hercig Marianna májusban, a székesfehérvári gyapjúfesztiválon különdíjat nyert nemezből készített utcai cipőjével.

 

Nemcsak a múltból megőrzött hagyományok, hanem a jövő is szerepet kapott a fesztivál programjában. A nálunk vendégeskedő testvérvárosi delegációk ugyanis Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán polgármester kalauzolásával meglátogatták az épülő járműipari tesztpályát. Előbb szakmai előadást hallgathattak meg a fejlesztésről, majd bejárták a területet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában