Méltón gondoskodtak róluk

2018.06.13. 14:00

A maradványokat szabadon érte az eső és a hó – Felújították a nagykanizsai ferencesek kriptáját

A Jézus Szíve Plébánia ötletéből és anyagi szerepvállalásával, valamint a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány támogatásával sikerült felújítani a központi sírkertben lévő ferences kriptát.

Horváth-Balogh Attila

Az újratemetési szertartást Szűcs Imre és Dobszay Benedek (középen) a kanizsai katolikus papokkal közösen mutatta be Fotó: Gergely Szilárd

A sírkert szégyenfoltja volt

Szűcs Imre, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa, helyettes esperes elöljáróban elmondta: személyesen ő kereste meg a ferences rendtartomány vezetőit a kéréssel, hogy valahogy közösen oldják meg a kanizsai ferences kripta felújítását, mert az akkori állapotában a sírkert szégyene volt. A kripta a minimálisan elvárható kegyeletet sem tudta biztosítani az abban nyugvó 20 ferences atya maradványainak. Ugyanis beázott, eső, hó, szabadon érte a maradványokat, melyek emiatt napjainkra igen rossz állapotba kerültek.

- Nem túlzás azt mondani, hogy a kriptát már az összedőlés fenyegette – hallottuk Imre atyától. – Szerencsére, a felvetésem a ferenceseknél értő fülekre talált és a rendtartomány, illetve a Jézus Szíve Egyházközség közösen vállalta fel a finanszírozást, továbbá több külső támogató is mellénk állt. Azért tartottam ezt nagyon fontosnak, mert a ferencesek nélkül Nagykanizsa nem lenne az a város, ami. A település lelkiségét története során 4 szerzetesrend határozta meg: a piaristák, a ferencesek, a jezsuiták és az irgalmas nővérek. A ferencesek már a török előtt itt voltak, maradtak a török alatt és aztán is, egészen 1950-ig, az államosításig. Azt gondolom, már pusztán ez a hűség és kitartás megérdemli, hogy mi, kései utódok méltó módon gondoskodjunk a ferences atyák maradványairól. Sajnos, ahogy mondtam, az időjárás viszontagságainak ezek ki voltak téve, hiszen a koporsók elkorhadtak, így a hó, a víz közvetlenül érte a csontokat, melyek közül többhöz már gyakorlatilag nem lehetett úgy hozzányúlni, hogy egyben maradjanak. A csontokat (összesen 20 testvérünk maradványait) egyetlen közös koporsóba gyűjtöttük össze és Dobszay Benedek ferences rendfőnökkel, illetve a város többi katolikus papjával a kórházkápolnában közösen celebrált szentmise után újra örök nyugalomra helyeztük a felújított kriptában.

Az újratemetési szertartást Szűcs Imre és Dobszay Benedek (középen) a kanizsai katolikus papokkal közösen mutatta be Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Teljes átalakulás

A kripta a felújítás keretében új beton koszorút kapott, új fedlapot, a belsejét kitakarították, a falakat lemeszelték, továbbá számos más teendőt elvégeztek rajta, amely így immáron méltóvá vált arra, hogy benne aludják örök álmukat a ferences atyák. Illetve majdan Nagykanizsa minden katolikus papja. Mert – ahogy azt Szűcs Imre hozzáfűzte – a helyreállításért cserébe megkapták a kripta tulajdonjogát, valamint a rendtartomány hozzájárult ahhoz, hogy a városban most és a későbbiekben szolgáló összes katolikus pap – ha másként nem végrendelkeznek – a kriptába temetkezzen elhunyta után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában