A forradalom 170. évfordulóját ünnepeljük

2018.06.06. 11:00

Az Egerszeg Fesztivál állandó programja lesz a honvéd bemutató

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója apropóján a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület bemutatóira is számíthat a közönség.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünk egy tavalyi imitált csatajelenetet mutat Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A hagyományőrzők részt vesznek a megnyitó ceremónián, felvonulnak a Kossuth utcán, majd a három napra a polgármesteri hivatal parkolójában ütnek tanyát. Ezúttal is lesz vendégük: a Budakeszi II. Honvédzászlóalj Egyesület érkezik az Egerszegi Fesztiválra. Dr. Szabó László, az egyesület vezetője elmondta, ahogy év közben az „élő történelemórákon”, a fesztivál ideje alatt is ismeredhetnek az érdeklődők a hajdani dicső e-lődök felszerelésével, ruházatával, fegyverzetével. Eredeti honvéd sátor másolatot is tudnak mutatni, a megnyitón a sortűz mellett még ágyúlövés is dördül, az erre alkalmas hadieszközök szintén 1848-as elődjeik pontos replikái.

Képünk egy tavalyi imitált csatajelenetet mutat Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap
Dr. Szabó László, a hagyományőrző egyesület elnöke

A hagyományőrző egyesület e pillanatban 16 tagot számlál, valamennyien munkájuk mellett áldoznak a nemes, történelmi hagyományainkat az utókorral megismertető hobbira; ügyvéd, vámos, vadász, orvos, masszőr vesz részt a programokban, ma már baráti társaságot is alkotva. A történelmi hűséghez ragaszkodva évről évre gyarapszik a felszerelés, nemrégiben kilenc puskával gazdagodott az egyesület. Ma már nem könnyű korhű másolatokat készíttetni, a szóban forgó fegyverek Franciországból érkeztek, de az a gyár is épp megszüntette ez irányú tevékenységét. A szabadságharc alatt a budavári visszafoglaló csatában jelentős haditettet végrehajtó zalai 47-esek kései utódai négy évvel ezelőtti megalakulásuk óta rendszeresen részt vesznek az alaki és a felszerelési országos vizsgákon, mindig kiválóan teljesítve. Ehhez a szakirodalom alapos tanulmányozása segíti hozzá valamennyiüket. Ma már a hadtörténeti munkák pontos képet rajzolnak az egykori hadtestekről, fegyvernemekről, a szabadságharc lefolyásáról. Mint Szabó László elnöktől megtudtuk, vállalásuk örömteli hozadéka, hogy egyre több fiatal kap kedvet a magyar történelem eseményeinek megismeréséhez az egyesület programjaihoz csatlakozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában