Biztonságban az úton

2018.06.13. 07:00

Az Autóklub oktatást tartott a biztonságos közlekedésért Zalaegerszegen

A lejtős sínen leguruló autósülés nagy csattanással állt meg a pálya végén, az utast a biztonsági öv óvta meg az előrezuhanástól.

Arany Gábor

„Részegszemüvegben” vezet Pozvig Adrienn Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

– Hú, ez meglepett, nagyot rántott rajtam – kászálódott ki az ülésből Gotthárd Alexandra, aki osztálytársaival a Dózsa-iskolából jött a Magyar Autóklub rendezvényére a Tesco parkolójába. A negyedikes kislány egyike volt annak a sok általános és középiskolás diáknak, aki kedden részt vett a biztonságos közlekedést szolgáló elméleti és gyakorlati oktatáson.

Képünkön Gotthárd Alexandra éppen egy lejtőn leguruló ülésbe bekötve tapasztalja meg, hogy mit jelent a biztonsági öv használata Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap
„Részegszemüvegben” vezet Pozvig Adrienn Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

A Magyar Autóklub speciális oktatókamionnal járja az országot. Timkó Attila projektmenedzser elmondta, évente több tucat települést keresnek fel. Az elméleti képzés után a résztvevők ügyességi pályákon próbálhatják ki magukat. A kisebbek pedálos gokartba ülhetnek, a nagyobbakra kerékpár vár. Megtapasztalhatják a biztonsági öv hatásosságát is a lejtőn gyorsulva leguruló ülésbe bekötve. A fékezd magad gyakorlaton átélhetik, mi történik, ha gyalogos lép az autó elé féktávolságon belül. A zalai megyeszékhelyen 8-tól 18 óráig lehet felkeresni az oktatást, egészen pénteken 15 óráig. Naponta másfél száz diákot fogadnak, és várják a felnőtteket is.

Az ismeretekre pedig mindenkinek szüksége van, hiszen a közlekedés a legveszélyesebb nagyüzem, amelynek naponta részesei vagyunk mindannyian, ahogy ezt Barta András, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének elnöke fogalmazta meg, amikor kedden megnyitotta a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában