Az elődök konyháiból

2018.06.26. 11:00

A népi gasztronómia remekei Zalatárnokon és Zsitkócon

A méltatlanul feledésbe merült alapanyagokról, valamint a népi-paraszti konyha ízvilágáról szólt két rendezvény is a hétvégén.

Gyuricza Ferenc

A tófeji Örök Tinik csapat, az általuk készített lecsós csirkével. Balról: Vassné Béres Zsófia, Patakiné Tímár Ildikó, Belső Ottóné, Mónokné Király Éva, Gyimesiné Pörge Valéria Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalatárnokon tartottak gasztronómiai találkozót

Zalatárnokon másodszor rendezte meg az önkormányzat a Régi népi étkek nevű gasztronómiai találkozót, melyen helyi, tófeji és söjtöri csapatok vállalkoztak arra, hogy a déd- és nagymamák konyháinak ízeit megidézzék. Többek közt betyár- és kanászleves, tejfölös répa, pásztortarhonya, búzagánica és kukoricaprósza került az asztalra.

A tófeji Örök Tinik csapat, az általuk készített lecsós csirkével. Balról: Vassné Béres Zsófia, Patakiné
Tímár Ildikó, Belső Ottóné, Mónokné Király Éva, Gyimesiné Pörge Valéria Fotó: Gyuricza Ferenc

– A rendezvényen a tájjellegű ételeket, a népi konyha hagyományos ízeit, valamint a népi gasztronómia különlegességeit kívántuk bemutatni – mondta Lévay Gabriella, a programot koordináló IKSZT vezetője. – Azt kértük a jelentkezőktől, hogy olyan ételeket készítsenek, amelyek ehhez a körhöz tartoznak. Nem versenyről, hanem bemutatóról van szó, ahol kóstolásra, véleményezésre is van lehetőség. Voltak ételek, amiket jellegükből adódóan otthon sütöttek meg az asszonyok, de a rendezvény látványkonyhaként is működött, több finomságot helyben készítettek el, így az érdeklődők a munka folyamatába is betekintést nyerhettek.

A tófeji Örök Tinik csapat tagjai lecsós csirkét készítettek, amely a népi gasztronómia ünnepi étele volt. Egyikük, Gyimesiné Pörge Valéria elmondta: eleink húsételt többnyire csak vasárnap vagy ünnepnapon fogyasztottak. Télen disznóhúst használtak, ha az elfogyott, akkor nyúltak a szárnyasokhoz.

– Addigra a csirkék felnevelődtek, s le lehetett őket vágni – magyarázta Gyimesiné Pörge Valéria. – A lecsós csirkét könnyen és gyorsan el lehetett készíteni, egy órát vesz igénybe a megfőzése.

– Könnyebbség, hogy nem kell pácolni a húst – folytatta Belső Ottóné. – Vöröshagymát dinsztelünk, abba kerül a csirke, amit jól átforgatunk, sózunk, fűszerezünk, s megfőzünk ebben az alapban. Amikor majdnem kész, akkor kerül rá a paprika és a paradicsom, ami minden falusi konyhakertben megtalálható.

Muravidéki gasztronómia

A muravidéki Zsitkócon szintén a népi gasztronómia remekeit mutatták be, itt hetési ételek kerültek a középpontba. Néhány éve Tivadar Éva ötlete nyomán született egy szakácskönyv, amely a helyi tájjellegű ételek receptjeit gyűjtötte egybe, a bemutatón ezeket az ételeket kóstolhatták a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában