Tisztelet

2018.05.16. 12:00

Táblát állítottak Vajkai Aurél emlékére Cserszegtomajon

A néprajzkutató, orvos, fotográfus és író 115 éve született, utca viseli a nevét.

Zámbó Balázs

Vajkai Zsófia és Bartha Gábor Fotó: Zámbó Balázs

Cserszegtomaj Vajkai Aurél születésének 115. évfordulója alkalmából emlékkövet avattak Cserszegtomajon a hét végén a róla elnevezett utca és a Villa köz sarkán.

Az ünnepi köszöntőt Bartha Gábor polgármester mondta, aki bemutatta Vajkai Aurél munkásságát, cserszegtomaji kötődését. Kiemelte: a helyiek számára fontos, hogy megismerjék településük jeles személyiségeit.

Vajkai Zsófia és Bartha Gábor Fotó: Zámbó Balázs

Vajkai Aurél polihisztor volt: orvos és fotográfus, író és néprajzkutató, aki nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy a cserszegtomaji Szabó István íróvá válhasson.

A településhez felesége, Mosdósi Terézia révén kötődött. Nagyon szeretett a községben élni, alkotni, írni. Több könyve megjelent Cserszegtomajról. Ezt lányától, Vajkai Zsófiától tudhatták meg a jelenlévők. Végső nyughelye is a cserszegi temetőben van. Az emléktáblát Varga-Csikász Bence káplán áldotta meg, Vajkai Aurél unokája, Gulyás Anna énekelt a jeles napon. Ezt követően az érdeklődők a kultúrházban megtekinthették a Vajkai Aurél fotóiból, könyveiből, tárgyaiból összeállított kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában