Ha nekik jó, az a diákoknak boldogság

2018.05.20. 16:53

Követésre érdemes, példaértékű kezdeményezés a keriseké

Integrált kalandnapon vettek részt a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájának diákjai és a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona, illetve telephelyei lakói szombaton.

Horváth-Balogh Attila

Németh Alexandra és Somogyi Adél segítségével próbálta ki az evezőpadot Horváth Gergő Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

A nagykanizsai oktatási és a magyarszerdahelyi rehabilitációs intézmény kapcsolata már több éves múltra tekint vissza. Mint azt Barbalics László főszervező, az iskola pedagógusa elmondta: anno egyszerű sportnapnak indult az egész, de aztán a diákok és a fogyatékkal élők is igényelték a kapcsolat elmélyítését. – Ha jól számolom, ez már a 3. integrált kalandnapunk – bocsátotta előre a testnevelő pedagógus. – S az idei a 2. alkalom, hogy a programot egy nyertes pályázat finanszírozásával valósíthatjuk meg. A Salvavita Alapítvány hirdette meg a kiírást „Adj egy ötöst!” címmel, melynek célja, hogy a felnövekvő nemzedék közös élményeken keresztül ismerje meg a fogyatékkal élők világát. Azt gondoltuk, ha valóban élményt akarunk adni a gyerekeknek, akkor – és természetesen, a Szabadics Zoltán tulajdonossal való jó kapcsolat okán is – ezt az integrációról szóló napot tartsuk meg a Zobori Élményparkban. Most 15 pedagógus kollégával és diákkal jöttünk, a magyarszerdahelyi otthonból pedig 40 enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő érkezett, s reméljük, mindannyian kellemes, emlékezetes perceket töltünk el együtt.

Németh Alexandra és Somogyi Adél segítségével próbálta ki az evezőpadot Horváth Gergő Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Barbalics László hozzátette: az alapítvány immár a 2. alkalommal írta ki a pályázatot az ország oktatási intézményei számára. Tavaly a kanizsai iskola több, mint 100 pályázó közül került a nyertes 10 csapat közé – az idei pályázaton való részvételre pedig már az alapítvány kérte fel őket, annyira elnyerte tetszésüket a Thúry György Szakképző Iskolában folyó érzékenyítő program. S úgy tűnik, a gyerekek számára valóban rendkívül hasznosnak bizonyultak a fogyatékkal élő embertársakkal kialakított együttműködések, baráti kapcsolatok. – Én már másodszor vagyok itt az integrált kalandnapon – árulta el a 11.-es Németh Alexandra. – Az az igazság, hogy az elején nem tudtam, mire számíthatok, de mára nagyon megszerettem ezeket a napokat, jó a fogyatékkal élőkkel foglalkozni, mert ragaszkodók. A lényeg az, hogy nekik jó legyen, s ha így van, az már nekünk, diákoknak boldogság.

A lakókat kísérő Bakos Gerda, a Szerdahelyi Sportegyesület képviseletében úgy vélekedett: a rendezvény mindkét fél számára hordoz előnyöket. A diákok már középiskolásként megismerik a fogyatékkal élőket, így felnőttként nyitott és toleráns emberekké válnak, az otthon lakói pedig ezen alkalmakkor kimozdulnak és jól érzik magukat. Kapcsolatok születnek, amiket – a tapasztalatok szerint – később is ápolnak az internet segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában