Lehetőség középiskolásoknak

2018.05.28. 15:00

Ingyenesen szerezhetnek jogosítványt és tanulhatnak nyelvet a fiatalok egy program keretében

Kipróbálhatják magukat a munka világában, nyelvet tanulhatnak vagy jogosítványt szerezhetnek azok a középiskolás fiatalok, akik jelentkeznek a Szent Lukács Idősek Otthona és a Tanulássegítés És Tehetséggondozás Alapítvány (TÉT) Alapítvány közös programjára. Mindezt ingyenesen biztosítják a résztvevőknek, hiszen a tanulás költségeit egy pályázat segítségével biztosítják.

Keszey Ágnes

Az otthonban élők ellátásával, különböző szakmákkal kapcsolatban is sok mindent megismerhetnek a fiatalok. Képünkön két lakó, Szita Aranka és Szita Irén, középen Dallos Rita

Három év alatt 45 fiatalnak biztosítanak lehetőséget, hogy megismerkedjenek egy-egy szakmával, s emellett tanuljanak is. Olyan 18 és 22 év közöttieket várnak, akik már befejezték középiskolai tanulmányaikat: ők fél vagy egy éves önkéntes munkára jelentkezhetnek.

- Ezidő alatt személyre szabott, egyéni pályaorientációs tanácsadással segítjük megtalálni, hogy milyen szakma, milyen hivatás kedvező a számára. Három-három fiatalnak van egy mentora, aki felméri, hogy ki milyen területen jó, milyen képességei vannak, mik az erősségei és a gyengeségei. Megtanítjuk őket, hogy hogyan kell önéletrajzot írni, tanácsokat adunk az állásinterjúhoz: felkészítjük őket az életre egy adott szakterületen belül – szólt a program egyik részéről Dallos Rita, a Szent Lukács Idősek Otthona igazgatója. A fiatalok gyakorlatban is kipróbálhatják magukat, különböző szakmákkal ismerkedhetnek.

Az otthonban élők ellátásával, különböző szakmákkal kapcsolatban is sok mindent megismerhetnek a fiatalok. Képünkön két lakó, Szita Aranka és Szita Irén, középen Dallos Rita

-Itt, az intézményen belül van egészségügyi, szociális, adminisztrációs terület, könyvelés és vendéglátás. Ezeken a szektorokban belül megmutatunk minden lehetőséget, hogy ha azt választja, hol tud tanulni és elhelyezkedni, milyen fizetésért és milyen munkakörülmények várnak rá. Például az egészségügyi területen ápolói, fizikoterápiás, gyógytornász, mentálhigiénés munkakörben és háziorvosi rendelőben tudják kipróbálni magukat, szocilás területen az idősellátásban. Gyakran vannak nálunk gyermekprogramok, ezekben is részt vehetnek. Sok rendezvényt, konferenciát, képzést szervezünk, ezekben is számítunk a fiatalok segítségére. Mivel ez egy egyházi intézmény, lehetőségük van a karitatív tevékenységek megismerésére is. A vendéglátásban dolgozhatnak a főzőkonyhán és felszolgálhatnak- sorolta a lehetőségeket az igazgató.

Ha pedig egy jelentkezőt más szakterület érdekel, azt a projektgazdák együttműködő partnereinél tudja megismerni. Az önkéntes munkát végző fiataloknak ingyenes tanulási lehetőséget is biztosítanak.

-Aki hat hónapra jön, nyelvtudási szintjének megfelelő 90 órás, aki egy évre érkezik, 180 órás angol nyelvtanfolyamon vehet részt. Az egy éves szerződést kötők lehetőséget kapnak jogosítvány megszerzésére is. Mindezek mellett a társadalombiztosítási járulékot is fizetjük számukra.

A résztvevőknek napi 6 óra önkéntes munkát kell vállalniuk, de ebbe a munkaidőbe a tanfolyamokon való részvétel ideje is beleszámít. A programra június 15-ig lehet jelentkezni, most, az első időszakban 15 környékbeli fiatalnak tudják biztosítani a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában