Hetés vendégül lát!

2018.05.14. 14:00

Hetési ételek és értékek napja a határ menti falvakban

A négy határ menti hetési település idén is felvonultatta tájjellegű étkeit és hagyományait a Hetés vendégül lát! kulturális és gasztronómiai rendezvényen.

Korosa Titanilla

Hetés

Szombaton és vasárnap egész nap várták a látogatókat Hetésben. A program ez alkalommal is a Hetés kapuja pihenőhelytől indult. A határ menti utak kereszteződésében lévő pihenőhelytől a pálinkakóstolót követően indultak el a résztvevők, többen kerékpárral vagy gyalogosan a falvak irányába. Az első állomás Gáborjánháza volt. Itt a közösségi ház udvarán gulyást, valamint a frissen, kemencében sütött hetési kerek perecet kóstolhatták meg a délidőben érkező látogatók. A nap további részében Szíjártóházán Dulics Margit népi iparművésztől leshették el a kosárfonás tudományát, emellett ezen a helyszínen is házi ételekkel várták a vendégeket. Különlegességnek itt a füstölt búbos túró számított.

 

Zalaszombatfa

Zalaszombatfán több kiegészítő programelemmel is készültek Balog Anita keramikus és Árvay László képzőművész ötletei alapján. A Vissza a múltba kiállításon a megyei újság cikkeinek segítségével tekinthettek be a falvak múltjába, de volt pecaverseny is, mely során Hetés halaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Zalaszombatfa a fumuról híres, az új installáció a faluház mellett két baba alakú kalácsot ábrázol, melyekkel fotózkodhattak is a látogatók. A gasztronómiai kínálat mellett Gáborjánházán nyitva állt a helyi értékek háza, a szövőműhely, Zalaszombatfán a Hetési Szőttes Múzeum, mely helyszíneken a szövést is megtekinthették és kipróbálhatták a vendégek.

Bodeháza

Vasárnap délelőtt Bödeházán a szentmisével kezdődött a program, majd gasztronómiai vásárral folytatódott. Az ünnepélyes megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő és Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Mindketten kiemelték a rendezvény közösségösszetartó erejét, s arról is szóltak, hogy a gazdaság erősödésével több forrás jut például a kistelepülések úthálózatának fejlesztésére.

A látogatók a programok mellett képeslapokat is megcímezhettek a programokról távol maradó ismerőseiknek, ezek feladását a szervezők vállalták át, így is népszerűsítve a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában